| | | |

ГЕРБ с първи думи за номинацията на Николай Денков: Тройната коалиция ли се завръща?

Минути, след като „Продължаваме Промяната” обявиха официално кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател, не закъсняха и първите реакции в кулоарите на парламента.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова припомни, че Денков е бил министър и заместник-министър в служебно правителство и в такова на ГЕРБ.

„Това означава ли, че можем ли да говорим за модел Борисов-Радев-Петков?

Бил е заместник и на Меглена Кунева. Да не би и НДСВ или Тройната коалиция да се завръщат?

И означава ли всичко това, че вторият ешалон на ГЕРБ може да оглави кабинет на ПП?”, запита Атанасова.

Тя още веднъж подчерта, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с мандат на ПП.

„Някои ги наричат „шарлатани”, други – „аматьори”. Смятате ли, че искаме да разговаряме с такива хора? Никой и не ни е канил на разговори. Тази кандидатура е обречена”, категорична бе Атанасова.

В отговор на въпрос защо партията ѝ не е е участвала в Председателския съвет, на който е обсъждана номинацията на Денков, Атанасова отговори:

„Тези съвети се провеждат за обсъждане на дневния ред и правилата за работа на НС. Някой обаче е решил да си прави коалиционен кръжок, в който ние отказахме да участваме, защото не е публичен”.

„Ще трябва да разгледаме номинацията на Денков, след като финално бъде одобрена от ПП. После ще видим и как той ще се справи с реденето на своя екип. Като цяло в номинацията виждам важни и окуражаващи политически знаци”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Според него акад. Денков не е просто експерт, а човек с ясна политическа кауза – образованието. Освен това той имал и опит- знае как функционира Министерският съвет.

„Той не е воювал с никого и не може да бъде част от войната, която се води в българската политика”, категоричен бе Иванов.

„Подигравка с НС”. Така Костадин Костадинов определи кандидатурата на акад. Денков за премиер.

„Този човек в момента, в който напусна системата на образованието, предизвика въздишка на облекчение във всички в системата. Сега се опитват да ни го натрапят като министър-председател. Няма как да подкрепим такъв кабинет”, заяви Костадинов.

„Не можем да подкрепим кабинет на ПП по същите причини, по които не можем да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Нямат разлика в политиките, при тях разликите са само личностни.

ПП нямат никакви разминавания с ГЕРБ по важните въпроси, а ние имаме разминаване с тях”, заяви Костадинов и изреди въпроси като Еврозоната и оръжията за Украйна.

„ГЕРБ, ПП и ДБ са едно и също, с различни етикети”, каза Костадинов. И допълни, че от „Възраждане” няма да отидат на среща с ПП.

Стефан Янев отказа коментар.

„Когато имам коментар ще го направя. Сега разговаряме”, заяви пред журналисти Янев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts