| | | | |

От Асоциацията на прокурорите в България скочиха срещу Ивайло Мирчев

Асоциацията на прокурорите в България разпространи декларация срещу Ивайло Мирчев, депутат от ДБ, във връзка с негово интервю, в което той твръди, че Главният прокурор се е сраснал с организиранато престъпност.

“С подобни изказвания последователно и безпочвено се уронва авторитетът на ПРБ, с което се застрашава и върховенството на правото в Република България.

Твърдо и категорично се противопоставяме на всякакви внушения от подобно естество, които не само не допринасят за изграждане и съхраняване на авторитета на част от държавната власт, но и напротив– рушат го.

Смятаме, че с това се накърнява и авторитетът на българската държава като цяло, както в представите на нейните граждани, така и пред европейките ни партньори.

Защото българската прокуратура е част и винаги ще бъде част от българската държава. Тя работи и винаги ще работи в интерес на българските граждани”, се казва в документа.

Призоваваме и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая на основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019 година „Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи“, пишат от АПБ.

Ето пълниия текст на

СТАНОВИЩЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) е по повод направени на 11.12.2022 година публични изказвания от страна на действащ политик във връзка с актуалната ситуация с приемането на страната ни в Шенген.

В национална медия представителят на законодателната власт заяви следното: „…имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност.“

Идентични недопустими нападки към Прокуратурата на Република България /ПРБ/ отправи отново пред националната медия същата политическа фигура повече от година по-рано – на 17.09.2021 г., с твърдението:

„Когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер“.

С подобни изказвания последователно и безпочвено се уронва авторитетът на ПРБ, с което се застрашава и върховенството на правото в Република България.

За пореден път сме изправени пред грубо погазване на принципите на разделение на властите и на независимост на съдебната власт, направено от представител на законодателната власт.

Чрез цитираните изявления, макар отправени персонално към фигурата на главния прокурор, директно се правят внушения, че решенията в прокуратурата по преписки и дела не се взимат от прокурорите по тяхно вътрешно убеждение, а под давление на външни влияния.

С това грубо и неоправдано се засяга авторитетът на всеки един български прокурор, с което сериозно се застрашават конституционните устои на правовата държава.

Твърдо и категорично се противопоставяме на всякакви внушения от подобно естество, които не само не допринасят за изграждане и съхраняване на авторитета на част от държавната власт, но и напротив– рушат го.

Смятаме, че с това се накърнява и авторитетът на българската държава като цяло, както в представите на нейните граждани, така и пред европейките ни партньори.

Защото българската прокуратура е част и винаги ще бъде част от българската държава. Тя работи и винаги ще работи в интерес на българските граждани.

В нейната дейност са залегнали и ще продължат да бъдат водещи европейските ценности.

Неоснователното уронване на престижа на българската прокуратура, а с това и на държавната власт, накърнява устоите на правовата държава, разколебава вътрешните регулаторни механизми на гражданите, което неминуемо ще доведе до увеличаване на проявите на погазване на закона.

Българските граждани имат легитимни очаквания държавата, не само българската прокуратура, да защитава техните законни права и интереси и всяка една от държавните власти дължи да осъзнава властта си като отговорност и да удовлетворява тези легитимни очаквания на гражданите.

Опитите за оказване на натиск върху прокуратурата, без значение как са замаскирани, са в остро противоречие с европейските ценности и агресивно рушат постигнатото до момента в резултат на дългогодишни усилия приобщаване на Република България към европейското семейство.

Отново се налага да припомним Становище № 9 /2014/ год. на Консултативния съвет на европейските прокурори, озаглавено „Европейски норми и принципи, засягащи прокурорите /т.н.“Римска харта“/, съгласно което

„Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни в своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск и вмешателство, като се спазват принципите на разделение на властите и отговорността“.

Със съжаление констатираме, че атаките срещу ПРБ в изказванията на отделни политически фигури, които изказвания са прикрити под една или друга форма, включително зад фасадата на конкретни нападки срещу определени прокурори, са вече трайна и изключително опасна тенденция за опорочаване и дискредитиране на прокурорската институция.

Апелираме към взаимодействие между властите, каквото е установено в Конституцията на Република България, и към преследване на лични цели само чрез легитимни средства.

Призоваваме и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая на основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019 година „Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи“.

С уважение:

УС на Асоциацията на прокурорите в България

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts