| | | |

Корнелия Нинова зове: Г-н президент, наложете вето

След гласуването на ратификацията за предоставяне на военнотехническа помощ за Украйна председателят на БСП Корнелия Нинова призова президентът Радев да наложи вето на решението.

На второ четене и след остри дебати Народното събрание реши да ратифицира Договор за военна помощ от България към Украйна. Със „166“ гласа „за“ и 48 „против“ решението беше взето.

„Очевидно е, че в залата има „коалиция на войната“, която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна.

Ние от „БСП за България“ категорично сме против и гласувахме „против“, но остана една възможност това решение да бъде спряно, преосмислено и променено.

Обръщам се от трибуната към президента и главнокомандващ Радев: Уважаеми г-н президент, наложете вето на закона за ратификация за предоставяне на оръжия на Украйна.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя посочи две групи основания, на база на които той може да наложи вето.

По първата, конституционно-юридическата, Нинова обясни, че това, което се е гласувало днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като служебният министър на отбрана е подписал договор, в който пише, че анексите към него не подлежат на ратификация от Народното събрание.

„Това е противоконституционен текст. Анексите от международните договори са част от тях“, категоричен е лидерът на БСП.

„Имате и морално-политически причини да наложите вето“, обърна се Корнелия Нинова към президентът:

„Президентът Радев на 7 октомври: „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна.“ Цитирам: „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват“.

Президентът Радев на 25 октомври:

„Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне, тези форми пълзят и насам.

Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност.“

„И тъй като нямаше разум и отговорност днес в залата, отново казвам, призоваваме президентът да наложи вето на основание на неговото убеждение и затова казваме морално-политически причини.

Към ГЕРБ, президентът Радев:

„За 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте, за да изнасяте сега? Трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос.“ В Алианса, в НАТО, казва той, няма правило и документ, които да задължават дадена държава да предоставя оръжия на трети страни“, продължи Нинова.

„Президентът Радев на 19 октомври:

„Историята няма да прости на тези, които лекомислено или от корист, тласнат страната към война. Най-превъзбудените военолюбци няма да хванат оръжие, но с лекота ще заложат живота на българите.

Имало го е и преди, за съжаление, някои го правят и днес. По неговите думи основна задача на политиците трябва да бъде да пазят България от този пожар на войната“, посочи още тя от парламентарната трибуна.

„Нека в изпълнение на тези свои убеждения и публични заявки и на основание нарушаване на Конституцията, президентът Радев да наложи вето.

Ще получи нашата писмена позиция още днес“, каза в заключение Корнелия Нинова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts