| | | |

Рибата още в морето, а Кирчо сложи тигана: По никакъв начин ГЕРБ няма да бъде част от коалиционно правителство с нас

Шансът за сформиране на правителство е много малък.

Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш министър-председател Кирил Петков по повод възможността за съставяне на правителство с втория мандат на ПП и с премиер акад. Николай Денков.

Не загубихме нито ден. Два месеца в парламента имаше много ниска ефективност, занимавахме се с неща, които не искахме, като Изборния кодекс.

Но днес, ден след като номинирахме акад. Денков, имахме всички партии на една маса, без “Възраждане”.

Мога да поздравя акад. Денков, защото негова беше идеята всички партии да седнат заедно пред медиите и да говорят открито за приоритетите си, заяви Петков.

От самото начало казахме, че сме много предвидими и че няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, защото сме обещали това на нашите избиратели, но ще обсъждаме с тях нашите 16 приоритета.

По никакъв начин ГЕРБ няма да бъде част от коалиционно правителство с нас. Не става въпрос за “дай ми нещо, за да ти дам”.

“Надяваме се с ГЕРБ и ДПС да отделим приоритетните стъпки и да ги гласуваме в зала. Ако видим, че ги гласуваме заедно, ще имаме още успехи занапред. Ако се тръгне с конфронтация и разлики, не се стига до никъде”, категоричен е Петков.

Казваме – всеки от нас има програма и се бие в гърдите, че иска най-доброто за гражданите. Нека да седнем и да обърнем внимание на тези неща в програмите си. Нека да отделим безспорните политики, за които сме всички, и да ги гласуваме в зала.

Ако го направим, това означава, че има конструктивен диалог върху потенциалната програма.

Ако тръгнете с конфронтацията и с разликите, не се стига доникъде. Ще дадем всичко от себе си и нека да видим дали общите политики могат да са приоритет, посочи съпредседателят на ПП.

В отговор на въпрос той каза, че целта на ПП е да сформира правителство на малцинството заедно с “Демократична България”.

С ДБ имаме почти пълно сходство по приоритетите, които смятаме, че са най-важни за България, отбеляза Кирил Петков.

Изборът на акад. Денков беше направен много внимателно. Това е човек с много качества, има много успехи в областта на науката и образованието, той е от единия процент най-добри учени в света.

Не може такъв човек да бъде кукла на когото и да е. В ПП всеки един се е доказал в своята област преди да влезе в политиката. Той не може да бъде контролиран от никого, подчерта Петков.

Ние никога не слагаме личността пред каузата. Каузата за нас е България.

Когато аз бях пречка, направих стъпка встрани. Но и няма да се крием зад експерти.

Акад. Денков ще съчетае експерти с политическите позиции на политици, които не могат да се скрият. Максимално ангажирани политически експерти за нас е най-честната позиция, каза още бившият премиер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts