| | | |

Аталай: Тези, които не подкрепиха кабинета „Габровски“, търсиха причина да се дистанцират, ПП освен комуникационна култура, нямат и коалиционна

Обществото очаква едно по-широка коалиция за съставянето на правителство, защото няма доверие в нито една партия като самостоятелно управляващ субект.

Това каза в предаването „120 минути“ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„В тази ситуация, в която се намират днес политическите партии, е много трудно да се наречеш балансьор. Едва ли ДПС може да изведе страната до онова състояние, в което да има правителство.

Седемте политически партии, чисто математически, няма как да съставят правителство – това не може да стане без подкрепата на поне четири партии“, обясни той.

Според него от политическа партия ГЕРБ са изпуснали възможността да чуят какво иска обществото и да поемат отговорно задачата си, за да предложат правителство, подкрепено от поне четири формации.

Той уточни, че проблемът им е най-вече в комуникационната и коалиционната култура. Седемте приоритета на проф. Габровски не са били обсъдени с политическите партии, каза още той.

„Тези, които не подкрепиха кабинета „Габровски“, търсиха причина да се дистанцират. Те не потърсиха начин, как да се включат в съставянето на това правителство. Ако търсиш причина, винаги можеш да намериш такава.

От едната страна е Бойко Борисов, от другата – Кирил Петков.

Ситуацията в страната обаче е такава, че ни вкарва в задънена улица. Светът се променя, но ние не искаме да се променим заедно с него“, каза още Рамадан Аталай.

По думите му в парламента има шест политически формации, които са ориентирани евроатлантически. Поне четири или пет партии имат сходни програми и приоритети.

Всички искат да изведат страната от кризата, да намалят инфлацията, да създадат условия за растеж и обществото да има поносимо бъдеще.

Проблемът обаче бил в лидерите, отчете депутатът от ДПС.

„Аз-ът на лидерите е проблемът. Една част от тях ги е страх, защото знаят каква отговорност поемат.

В условията на криза винаги очакваш да натрупаш някакви негативи.

Борисов се страхува, че евентуално ГЕРБ може да се изложи и затова предложи правителство, което да не е политическо.

Петков е неопитен – той не знае как работят вертикално и хоризонтално институциите в България. ПП освен комуникационна култура, нямат и коалиционна“, отчете Рамадан Аталай.

Той си представял площадката на политическите партии като една добруджанска нива, която не е виждала дъжд от две години. В пукнатините може да вирее само троскота, само онези плевели, които няма да допринесат нищо добро за нацията, уточни още депутатът от ДПС.

Според него това, което народът е казал на последните избори, е липсата на доверие към политиците. Точно затова обществото настоява за по-широка правителствена коалиция.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts