| | | |

Константинова: ПП ще върне празен мандата, ако не се приемат антикорупционните закони

“Ако не открием мнозинство за важните закони в парламента, академик Николай Денков ще върне празна папката на президента Румен Радев”.

Това каза зам.-председателят на “Продължаваме промяната” Калина Константинова в предаването “Лице в лице” бТВ.

Това, което видяхме, е агресивната оправдателна реакция на един лидер, който не съумя да намери такова мнозинство и му беше гласуван този ангажимент. Сега се бяга от това кой е по-виновен за тяхната неспособност и импотентност.

Така Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че правителство на малцинството е нещо смешно

Мисля, че виждате още в първия ден – мандатът дори не ни е връчен. Излъчихме обединяваща фигура за премиер – акад. Николай Денков, който е обединител. На него в предишното управление бяхме доверили най-скъпото си – децата ни.

Седнахме да преговаряме с всички партии, да видим има ли път напред с този мандат“, каза още тя.

Константинова отхвърли варианта за съвместно управление с ГЕРБ.

“Ние няма да се отметнем от напълно консистентната си позиция, която спазваме от първия ден – в управление с ГЕРБ няма да влезем.”

„В управление с ГЕРБ ние няма да влезем. Не търсим от тях подкрепа за наше правителство. Търсим подкрепа за политиките и приоритетите на хората.

Трябва да проверим дали има изобщо желание да се свършат задачи. Наша задача е на втора политическа сила да проверим има ли политики, по които всички партии се обединяваме, а след това дали едно управление от нас, в коалиция с „Демократична България“ засега, да ги преведем в действие.“

“За мен истинският лакмус са антикорупционните закони. Който гласува срещу тях, най-вероятно се опасява за себе си. Който гласува за – явно иска да се бори срещу корупцията в България”, заяви още Константинова.

Тя обърна внимание, че няма алтернативни законопроекти, а в същото време се твърди, че внесените не са добри.

Константинова отговори дали, ако този лакмус, не се случи, ще се откажат да предлагат кабинет.

“Ако видим, че това Народно събрание няма готовност да се гласуват тези законопроекти, каква би била мисията на това управление?

Ние ще бъдем в управление и ще бъдем в Народното събрание, ако знаем, че ще свършим важните неща. Ако вече знаем, че няма да бъдат свършени, това би било безплодно съществуване на едно управление, което мисля, че няма да има смисъл”, заяви тя.

На въпрос дали ще върнат неизпълнен мандата на президента, ако не бъдат приети тези закони, Константинова отговори: “Така изглежда”.

Считам за позитивно, че в първата седмица ще говорим за бюджета – там ще си проличи, че има голямо разбирателство и най-сетне на третия месец ще направим нещо смислено за хората и се радвам, че това се случва, когато мандатът е при нас“, категорична е тя.

Тя оценява бавенето на мандатите от президента Радев като изключително позитивно:

„Единствено се надявам, че прахосването на първите два месеца няма да се отрази на шанса през следващите седмици да направим смислени стъпки в посока преговорите и реализирането на някои задачи.“

Тя припомни, че от партията на Кирил Петков и Асен Василев ясно са заявили от първата вечер на изборите, че са в опозиция.

“Не видяхме никакви конструктивни и каквито и да е усилия, въпреки огромното време, което даде президентът за реализирането на този първи мандат”, коментира Константинова.

Според нея гласуването за кабинета “Габровски” е било унизително.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts