| | | |

Огнян Герджиков се чуди и мае: Ние ли сме най-умни от цяла Европа?

„Цяла Европа се отказа от машините. Защо са отречени? Ние ли сме най-умни от цяла Европа с най-малко стаж в демокрацията”.

Това заяви в интервюто по NOVA News Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание, бивш служебен премиер – 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г.

Повод за думите му са промените в Изборния кодекс. Той препоръча да се търсят механизми за минимализиране на опасностите от фалшификация на изборните резултати, вместо да се търсят машини.

„Нашата политическа болест е конфронтацията – всеки срещу всеки. Само партията на Стефан Янев я няма, защото е нова партия.

Не ни достига коалиционна култура, тя е важна. Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст”, обясни бившият служебен премиер.

Относно неодобрението на предложените кандидати за премиер, Герджиков смята:

„Ако ще да дойде Нобелов лауреат, ако ще да бъдат най-качествените хора на планетата, те няма да бъдат подкрепени, защото политиката е такава”.

За кого биха гласували българите, ако изборите бяха днес

Според него хората са отвратени от политиката и това е причина за ниската избирателна активност.

„Толкова ниска избирателна активност, под 40%, ако следващите избори бъдат през март и НДСВ не се кандидатира, активността ще бъде 35%”, прогнозира Герджиков.

Икономиката е в просперитетът на една нация. Това е задача номер едно. Още две области имат нужда от реформа. Това е образованието и здревеопазаването.

Те са построени на грешен фундамент. Парите следват студента. Това означава, че всички висши учебни заведения нямат интерес да отпадат студенти. Всеки, който влезе, с малки изключения, излиза – ние пълним нашето стопанство с некачествени висши кадри.

Ректори привикват преподаватели: „Защо толкова късате, значи – лошо преподавате”, обясни Герджиков.

„НДСВ се връща ударно в политиката – усети се вакуум. Политическите обекти в народното събрание не може да се формира мнозинство, служебните кабинети са повече от редовните – това е омагьосан кръг. Това даде импулс за една партия, която бе изпаднала в клинична смърт последните години, да се завърне на политическата сцена”.

По думите му Станимир Илчев е основната движеща сила, той е съпредседател на НДСВ.

„От него научих и се ентусиазирах”, каза Герджиков.

„Не мога да мисля само за себе си. Не че сме единствените в света, които попадат в такава политическа криза – Израел, Италия, Белгия бяха в подобна ситуация, но защо да повтаряме такъв лош опит”, обясни желанието си да се завърне в политиката Герджиков.

Той изтъкна заслугите на партията си за влизането на България както в НАТО, така и в ЕС.

„Не че и други партии нямат заслуга, но основната е на нашата партия. И други са ни срещали и са ни казали: „По ваше време се работеше много по-спокойно”.

Относно ролята на бившия цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, по думите на Герджиков той се отдръпва.

Самият Герджиков, обаче, би могъл да се съгласи да бъде кандидат-депутат. „Това е усилие, но аз съм готов да го дам”, каза Герджиков.

„Ние не бяхме силни в изграждането на партията, нямахме човек като Цветан Цветанов, който изгради структурите на ГЕРБ. Ние нямахме опит, мен ме провокираха. Влязох насила в политиката”, обясни бившият служебен премиер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts