| | | |

Пълен ПОГРОМ: При Кирил Петков в ББР са генерирали 2 млн. лв. печалба срещу 22 млн. лв. разходи за заплати

За целия период, в който са работили назначените от Кирил Петков директори в Българската банка за развитие, са генерирали 2 млн. лв. приходи от лихви от новоодобрени кредити. За същия период разходите на Банката са в размер на 22 млн. лв. за заплати.

С този принос те не могат да покрият дори 10% от разходите за заплати за същия период.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в парламента.

Той отговори на въпрос, зададен от народния представител Драгомир Стойнев относно освобождаването на двама членове на Надзорния съвет на ББР.

Пулев изтъкна две основни причини за освобождаването им.

Първата е свързана с оперативен колапс, а втората с потенциална безстопанственост. „Нулева визия, нулева стратегия, нулева приемственост, откакто е назначен екипът на Кирил Петков“, поясни той.

По думите на министъра, от назначаването на тези членове на Надзорния Съвет през м. юли 2021 г. ББР се управлява неефективно.

„Влизат новите директори на господин Петков, уволняват или освобождават под натиск около 70 човека, затварят различни отдели и структури и назначават нови 69“, каза още Пулев.

Той подчерта, че Банката трябва да работи по-добре за малкия и среден бизнес.

„Има периоди, в които ББР дава по 4 кредита към малки и средни предприятия на месец, има периоди, в които Банката дава и по 3 кредита на месец“, обяви той и допълни, че в страната има регистрирани над 300 хиляди малки и средни компании, до които финансирането не стига.

Министърът бе категоричен, че държавата е ощетена с 1 млн. лв. по консултантски договори, свързани с подготвяната от Надзорния съвет облигация в размер на 1 млрд. лв., която така и не е реализирана.

„Този процес е обречен на неуспех от самото начало, защото се прави през главата на държавата, без писмено разрешение на принципала. За такава емисия писмено решение няма от предния министър Лорер“, обясни той.

„Не мога да съм съучастник и да валидирам тази безстопанственост“, категоричен бе Пулев.

Той изтъкна, че не е имал друг избор освен да защити държавния интерес и да отнесе случая до компетентните органи.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че Банката е била на оперативна печалба през 2018, 2019, 2020г., а и през 2021, но и че очаква сериозен спад през 2022 г.

По думите му 90% от печалбата идва от старите 700 кредити, които стария Надзорен съвет е наследил.

„Тези кредити, издържат банката и плащат заплатите на хората. Да, има шепа проблемни кредита от 700 общо, за които също нищо не е направено от хората на Петков“, завърши той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Архив

Similar Posts