| | | |

Гюров оптимист за подкрепа на втория мандат, но не съвсем

След неуспешния първи мандат алтернативите пред парламента са “или предсрочни избори в средата на зимата и изпускане на всички приоритети, или трети мандат, който е изключително несигурен, с много непредвидими ситуации”.

Това мнение изрази пред БНР председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Според него в тази променена ситуация има шанс да се намери работещ вариант с втория мандат до местните избори.

Гюров вижда “доста голямо съгласие относно нещата, които трябва да бъдат приети в спешен порядък”.

Той обясни защо от ПП слагат хоризонт местните избори догодина.

По думите му парламентарната математика показва, че “не е възможно да бъде създадено правителство с устойчиво парламентарно мнозинство”, затова предлагат правителство на малцинството “около приоритети, с предварително дефиниран времеви хоризонт”.

Към всички парламентарни групи е изпратена предварителна заявка със законодателни мерки с възможност за допълване и коментари по разполагането на приоритетите във времето, посочи той.

“Така че в петък да можем всички заедно да стигнем до един окончателен списък.”

В момента няма имена в изпратената покана, уточни той. Зададена е само номинацията на акад. Николай Денков за премиер.

Андрей Гюров отбеляза и различния подход – не да обявяват премиера “в момента, в който колата спре пред президентството”. За целта днес и утре ще се проведат открити разговори, в които ще се срещнат поотделно с различните парламентарни групи.

ПП продължава да бъде на принципната позиция да не прави коалиционно правителство с ГЕРБ, напомни Гюров.

Разделителните линии са преодолими, “особено когато на преден план са изведени важните неща, които очакват българските граждани да се случат в страната”, смята председателят на ПГ на ПП.

Шансът за подкрепа на втория мандат не е много голям, но със сигурност е по-голям, отколкото миналата седмица, направи равносметка Андрей Гюров в предаването “Преди всички”.

“Няма параван, зад който някой кукловод да движи други хора”, увери той.

Относно проектодекларацията, която ПП предлага на останалите парламентарно представени партии, Андрей Гюров заяви, че това ще бъде “истинският тест дали има решимост в този парламент да се работи по дневния ред на българските граждани”.

“Това е декларация за национално съгласие. Как ще бъде формулирано, е отделен въпрос, но тя ще бъде вкарана в дневния ред. Фокусът е върху мерките, а не върху формата на правителството.”

Във втората фаза вече ще бъдат излъчени имената.

“Трябва да бъдат лица, които могат да носят политическата отговорност”, подчерта Гюров и допълни, че дали ще бъдат лидерите на отделните формации предстои тепърва да се уточнява в бъдещите разговори.

Ако в Народното събрание няма подкрепа за декларацията, това ще означава, че няма мнозинство за проект на правителство и затова най-вероятно няма да внесем пълен състав, обясни председателат на парламентарната група на ПП.

“В този случай бихме върнали мандата неизпълнен и ще очакваме президента да връчи трети мандат.”

Пред БНР Андрей Гюров обяви още, че ПП ще търси “златно сечение” – вариант за Изборния кодекс, който би удовлетворил желанията и очакванията на всички парламентарни сили.

Хартиената бюлетина би била приемлива, ако се гарантира правилна отчетност на вота, декларира той. Според него след празниците могат да се намерят варианти “най-критичните промени да бъдат преработени”.

“Тези разговори ще отнемат малко повече време. Трябва да чуем съображенията на всички парламентарни групи.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts