| | | |

Страшен скандал! Тежки обвинения към Кирил Петков от шефа на Надзорния съвет на ББР

ББР няма да бъде повече нито касичка на властта, нито заложна къща

Това заяви председателят на Надзорния съвет на ББР Росен Карадимов в предаването “Лице в лице” по БТВ.

Банката ще е инструмент за публични политики. Кредитният лимит от 5 млн. лв. остава, посочи той.

Карадимов изреди болници, с които в момента подписват договори.

В момента има политическа воля да се събират задълженията по най-голямата кредитна експозиция, изтъква председателят на надзорния съвет на банката.

Наредих да се изготви кризисен план, ако кредити не се обслужват, посочи той.

“На 1, 2 и 7 декември г-н Кирил Петков направи изявление, че смяната в ръководството на банката е продиктувано от факта, че назначеното от него ръководство, цитирам, “е подгонило фирмите на вълка”.

На 2 декември с решение на Надзорния съвет поръчахме проверка за всички действия по събиране на вземанията по големите кредитни експозиции. Затова казвам, че са думи срещу факти”, заяви Росен Карадимов.

“От юни 2021 до 18 май 2022 година по тази най-голяма кредитна експозиция, която е над 150 млн. лв, за тази една година от назначаването на ръководството и 5 месеца от редовното правителство няма предприето нито едно действие по тази кредитна експозиция. Същия май 2022 са изписани и заведени задбалансово 52 млн. от нея”, каза Карадимов.

“Фактите, които излагам, показват, че активна работа по тази експозиция започва едва в края на юни 2022 година.

На 22 юни е гласуван вотът на недоверие на правителството. Това са фактите.

Тишината на по тази тема, която контрастира рязко с кресчендото преди и след този период, е съмнителна и от тази гледна точка ние взехме решение максимално да ускорим действията, които са възможни”, допълни Карадимов.

“Тази експозиция е изключително проблемна експозиция. Тя е в рязък контраст с политиката и смисъла и функционалността на ББР. Тя констрастира на философията, смисъла и целите на банката”, каза още Карадимов.

От юни 2021 г. до юли 2022 г., ръководство на ББР, назначено от Кирил Петков като служебен икономически министър не е направило нищо по най-голямата кредитна експозиция, каза Карадимов.

Активна работа по тази експозиция започва, след като е гласуван вот на недоверие на кабинета “Петков”, продължи той.

“Взехме решение максимално да ускорим действията.”

“Тази експозиция е изключително проблемна. Договорът е от 2019 г. Тя контрастира на философията, смисъла и целите на банката.

Още осем експозиции контрастират на философията, смисъла и целите на банката. Но шест се изпълняват”, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts