| | | | |

Кой е зависимият съдия – приятел на Христо Иванов, куклата на конци на Прокопиев и олигарсите, оневинил ….

Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови са поредните в дългия списък с погалените от Темида обвиняеми и подсъдими. Джок Полфрийман, Кристиан Николов, който уби Милен Цветков, Марио Николов и Людмил Стойков от мегааферата САПАРД, Емил Шопов, кандидат за депутат от „Да, България“, и много други.

Общото между всички имена е съдия Калин Калпакчиев, който правораздава в Апелативния съд в София.

Известен е с либералните си идеи и приятелството с Христо Иванов. Същият политик, който през юни беше сниман да влиза в джипа на Пламен Бобоков, паркиран охотно пред Народното събрание.

Тогава Христо Иванов хвърли димката и се оправда, че са се срещали за културен проект в Русе, а Бобоков замълча.

И тогава той беше подсъдим, но заради закриването на Специализираната прокуратура и съд делото му трябваше да започне в Софийския градски съд. И то започна с разпоредително заседание на 15 ноември тази година.

Тогава трябваше да се реши дали процесът ще започне по същество с разпит на свидетели по обвиненията за внос на хиляди тонове опасни отпадъци, които са заравяни в земята у нас.

Повечето са на предприятието на Бобокови „Монбат“, показа разследването, което започна през 2019 година.

На разпоредителното заседание Софийският градски съд дава старт на процеса и не намира основания делото да се върне на прокуратурата.

Точно това искат адвокатите на подсъдимите, а те не са случайни. Това са Ина Лулчева, Илиян Василев, Васил Василев и други мастити юристи с пет и шест цифрени хонорари.

Определението на Софийския градски съд от разпоредителното заседание обаче може да се обжалва на втората инстанция – Апелативния съд.

И папките с материалите попадат точно в състава с председател Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Величка Цанова. Тандемът е известен с не едно и две противоречиви решения през последните години.

На 15 декември Калпакчиев и колежките му единодушно отменят определението на Софийския градски съд и правят точно това, което искат адвокатите на подсъдимите – делото да се върне пак в прокуратурата, за да се отстранят неясноти в обвинителния акт.

Документът бил твърде голям – над 900 страници и това затормозявало участниците в процеса, мотивират се съдиите Калпакчиев, Иванова и Цанова.

Калин Калпакчиев нашумя преди години, когато беше председател на Съюза на съдиите в България.

Организацията работеше по няколко проекта, щедро финансирани от фондацията „Америка за България“ на Джордж Сорос, която спонсорира медиите около съмишленика на Калпакчиев Иво Прокопиев, както и партията „Да, България“ на близкия му съратник и приятел Христо Иванов.

Информацията за плащането по тези проекти е публична.

Партията на Христо Иванов „Да, България“ беше учредена на 7 януари 2017 г., след като той напусна поста на правосъден министър във второто правителство на ГЕРБ.

Няколко месеца по-късно бяха насрочени поредните предсрочни избори у нас. Един от кандидат-депутатите в листата на „Да България“ е младежът Емил Шопов.

Той е любител на моторите. В кампанията и с имунитет, Шопов предизвика катастрофа на столичния бул. „Черни връх“.

Посетили местопроизшествието, полицаите не откриват регистрационни табели на виновния водач. Емил Шопов подал шофьорска книжка, издадена в САЩ, която не била легализирана у нас.

Шопов е арестуван, а тогава Сотир Цацаров поиска имунитета му, за да се проведе разследването. То приключи в срок, а виновният шофьор и кандидат за депутат беше даден на Софийския градски съд.

Магистратите там са благосклонни – признават Шопов за виновен, но го наказват само с 1000 лева глоба.

Делото обаче е обжалвано пред Апелативния съд в София и попада при Калин Калпакчиев. И той отменя присъдата на долната инстанция и решава, че Шопов е невинен.

Противоречивите решения на Калин Калпакчиев, които обръщат съдебни дела, са доста повече.

Така например през септември 2019 година съставът му освободи предсрочно от затвора Джок Полфрийман, който трябваше да лежи 20 години за убийството на студента Андрей Монов.

С решението си Калпакчиев спести на австралиеца близо 3 години зад решетките.

Историята се повтаря както при Бобокови и Щопов.

Софийският градски съд, като първа инстанция, отказа да пусне Полфрийман, защото не се е поправил. Взе предвид становищата на затвора и на прокуратурата, според които нямаше причини осъденият за убийство да бъде пуснат на свобода.

Съдия Калпакчиев обаче обърна процеса и отмени решението на Софийския градски съд. Това предизвика един от най-големите скандали в родното правосъдие.

Връзката с „Америка за България“ се набива в очи и в този случай. От фондацията помагат на Българския хелзинкски комитет с грантове, основно за издаването на годишните им доклади.

А Джок Полфрийман беше номиниран за човек на годината от правозащитната организация, която му помагаше през цялото време на престоя в затвора.

Марио Николов и Людмил Стойков също могат да са доволни от решенията на Калин Калпакчиев.

През 2010 година Софийският градски съд наказа със затвор от 6 до 10 години Николов, съпругата му и други няколко души за пране на 7,5 милиона евро, усвоени по програмата САПАРД. Купували стари германски машини, които осчетоводявали като нови, за да вземат парите от предприсъединителната програма. Оправдан беше само Людмил Стойков.

Две години по-късно, през 2012, съставът на Калпакчиев в Апелативният съд потвърждава оправдателната присъда на Стойков и оневинява всички останали.

Отново настава напрежение между магистрати. Делото по-късно окончателно катастрофира, не без бездействието и на прокуратурата.

А в същото време в Германия замесените вече лежат в затвора.

От съдия Калпакчиев обвиняемият за смъртта на Милен Цветков Кристиан Николов за първи път чу, че го пускат под домашен арест, след като Софийския градски отказа да го освободи с по-лека мярка.

Гешев свърза Христо Иванов и съдията със скандали за случайното разпределение на делата

снимка Архив

„Хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не, като г-н Калпакчиев и г-н Христо Иванов, ще използвам термина „натискали“ без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система.“

Думите са на главния прокурор Иван Гешев през април 2020 година.

Изречени са по повод одитен доклад, който посочва пропуски в сигурността на системата за случайно разпределение на делата.

Тогава започва разследване и дори имаше посещения във фирмата „Смарт системс 2010“. Точно тя е изградила системата по времето, когато правосъден министър и председателстващ Висшия съдебен съвет е Христо Иванов, а член на съвета беше Калин Калпакчиев.

Съмненията за случайното разпределение на делата с тази система дойдоха след доклада, който показва, че всеки човек с електронен подпис и малко по-добри компютърни умения може да проникне в нея, да разпределя дела и да манипулира данни.

Източник: Филтър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts