| | | |

Екшън в парламента: Делян Добрев и Асен Василев в луд спор за кризата в държавата

Г-жо Велкова, тъй като се тук, ще ви помоля да разрешите спор между мен и г-н Василев.

Тези 38 млрд. лош сън ли са или сте ги записали във вашата средносрочна фискална прогноза, която имам пред себе си. 48 млрд. дълг и рефинансиране или 38 млрд дълг. Лош сън, г-н Василев, е че ни докарахте до тук.

Това каза енергийният експерт от ГЕРБ Делян Добрев пред народните представители.

“Извън това колко лош сън е политиката на Асен Василев, която ни вкара в криза, искам да коментирам някои неща, свързани с удължителния закон.

Всички говорим за разходи и е хубаво да правим такива. Трябва ни висок икономически растеж. Питам вече два месеца, при обсъждането на подобен тип законопроекти, кое два на колегите основания да са оптимисти за икономическия растеж през 2023 година.

Аз съм песимист. Маса анализатори казва, че ни чака трудна 2023 година.

През 2022 година икономическият растеж се дължи на три неща производство на въглища и ток, износ на горива и износ на боеприпаси”, допълни той.

Добрев заяви, че тези три сектора работят на 100% от своя потенциал към момента и не може да има допълнителен икономически растеж от тях.

“Забелязваме косвени индикатори, че се намираме в рецесия. Китай отвори своята икономика и премахнаха ограниченията и очаквахме цената на газа да скочи, а тя падна. Ако я погледнете в момента е 90 долара. Това е индикатор, че икономиката се забавя.

За цените свикнахме да растат постоянно, но и лихвите растат”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Бившият финансов министър и настоящ народен представител от ПП Асен Василев поиска реплика.

“Г-н Добрев, явно сте пропуснали момента, когато ръстът на индустриалното производство в България беше най-висок в ЕС. Питате от къде ще дойдат и ще ви обясня”, каза той и изброи какъв е ръстът в различните отрасли на производството за последната година.

“Тезата, че ръстът на икономиката са износ на оръжие и енергия, не е вярно. Това не се беше случвало в последните 10 години”, обърна се Василев към Добрев.

“Г-н, Добрев вие логично се опитвате да обясните някои неща, но срещу вас има популизъм и демагогия. Опитвате се да обясните тези неща на хора, които предизвикаха инфлацията.ю

За първи път от 25 години има намаляване на покупателната стойност на хората. Намираме се в рисков исторически момент, защото ако приемем всички предложения, ще счупим държавата.

Слава Богу, има няколко парламентарни групи, които имат разум.

Не знам популизъм или бюджетна шарлатания да го нарека, но искате да ни върнете към 96-та година. Знаехме до какво води тя, но явно вашият политически успех е по-важен от счупването на държавата”, заяви бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Делян Добрев поиска дуплика от Минчев.

“Чак сега прозрях защо Василев не може да направи един бюджет. На 3 месеца вкарва един и той не минава, защото гледа назад. Трябва да гледа напред. Обясних ви, че тази тенденция не може да продължи.

Г-н Димитров каза да се молим за икономически растеж между 1-2%. Молим се, г-н Димитров. Такива са прогнозите. На БНБ прогнозата е 0,1%”, каза депутатът от ГЕРБ.

“Не чух на базата на какво ще имаме висок икономически растеж. Имаме едни текстове, обаче записваме разходи и приходи без да имаме бюджет.

За това, че доходите не могат да догонят инфлацията, сигурно сте видели, че кашкавала е 30 лв., а сиренето е 20 лв.

И няма значение колко е пенсията, защото през 96-та имаше пенсии по 3 хиляди, които се равняваха на 3 долара и не можеше да се купи нищо с тях”, заключи Добрев от трибуната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts