| | | |

Кирил Петков отговори на ББР за несъбрания кредит, отишъл при фирма, свързана с Румен Гайтански ВИДЕО

Във видео, разпространено в yоtube от „Продължаваме промяната“ съпредседателят на партията Кирил Петков отговаря на разпространените вчера от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) твърдения, че е пропуснал да събере кредит от 150 млн. лв., отпуснат на пътно-строителна фирма.

Според официално съобщение на ББР, действията по събиране на този най-голям отпуснат от банката кредит са неоснователно забавени.

В клипа се назовава фирмата-кредитополучател – „Роудуей Кънстракшънс“, получила сумата, за да закупи кърдажлийското предприятие „Пътстройинженеринг“, първоначално собственост на „Биомайнинг“, чиито официален собственик е Румен Гайтански – Вълка.

Така, според твърденията в клипа на „Продължаваме промяната“, „Роудуей Кънстракшънс“ е дала 150-те млн. лв. на „Биомайнинг“ за придобиването на „Пътстройинженеринг“.


Ето какво се казва в клипа:

„През 2019 г. „Роудуей Кънстракшънс“ получава най-големия заем в историята на ББР от 150 млн. лв., за да купи малка пътностроителна фирма на име „Пътстройинженеринг“.

Отново напомняме, че целта на ББР по закон е да подкрепя малки и средни компании в развитието им, а не да финансира сливания и придобивания за стотици милиони.

Така се оформя по-голям проблем – годишните обороти на малката кърджалийска фирма „Пътстройинженеринг“ от село Груево с нейните 14,6 млн. лв. приходи и 222 хил. лв. печалба за 2019 г. не предполагат стойността й да е 150 млн. лв.

„Роудуей Кънстракшънс“ от своя страна разполага със скромни активи и почти никакви обезпечения на кредита.

Още тогава е ясно, че парите няма как да бъдат върнати.

По-интересното е, че за целия срок на кредита „Роудуей“ е длъжна да плаща само лихвите по него, а главницата дължи накрая, през 2029 г.

Вие кога последно получихте толкова добра сделка от банка? Къде са отишли 150 млн. лв.?

Схемата е следната: Предишният собственик на „Пътстройинженеринг“ е „Биомайнинг“ – голяма компания, официално собственост на Румен Гайтански – Вълка.

„Роудуей“ плаща 150 млн. лв. на „Биомайнинг“, когато прехвърля собствеността на „Пътстройинженеринг“.

Без изненада, след като получава кредит от ББР, за да купи „Пътстройинженеринг“, „Роудуей Кънстракшънс“ влиза в несъстоятелност и не може да си обслужи кредита.

Тогава идва адвокатът- пътищар Иван Георгиев и се сдобива с „Пътстройинженеринг“ през покупката на „Роудуей Кънстракшънс“ за 100 лв.

„Роудуей“ почти няма активи и ББР няма как да си събере парите по необосновано големия кредит обратно.“

В края на клипа се изразява съмнение, че ББР някога ще си получи парите обратно и че случаят ще стигне до прокуратура и съд.

Още – във видеоматериала.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts