| | | |

Корнелия яхна метлата: Основен виновник е президентът Румен Радев и неговите изпълнители в служебния кабинет

Радев, както го е подкарал през конституцията, може да връчи третия мандат през март, възмути се от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова взе думата по време на дебатите по т.нар. удължителен закон за бюджета. Тя обърна внимание, че този бюджет може да продължи да действа много дълго време, особено, ако президентът разтяга във времето конституционните процедури.

Замразени доходи, заеми и милиарди за изтребители – това е бюджетът, който парламентът приема днес, обвини по време на дебатите Нинова.

Тя обвини останалите партии в Народното събрание, че не допускат до обсъждане предложенията на БСП с аргументите, че не можело в удължителен закон между две четения да се правят такива предложения.

“Искам да ви припомня същата ситуация в началото на тази година, когато беше възможно между първо и второ четене да се правят предложения. Значи в началото на 2022 г. е било възможно да се правят предложения между двете четения, а сега не.

Защо? Що за двойни стандарти?!

Има ли Правилник за Народното събрание, има ли конституция?! Нека да чуе българският народ за какво става дума”, възмути се Нинова.

Тя заяви, че с промените в Закона за държавния бюджет служебният кабинет замразява доходите на българите, а тези доходи “могат да останат замразени не три месеца, а много по-дълго време”.

“Президентът, както го е подкарал през… конституцията, може да връчи третия мандат през март. И отиваме на избори. Кога? Май, юни?!

Това означа, че до юни можем да останем със замразени доходи, ако няма парламент тези три месеца могат да станат и 8 месеца

Това означава, че при липсата на действащ парламент, можем да стоим със замразени доходи, уважаеми български граждани. Това правите в момента – обричате българските граждани на глад”, повтори емоционално Нинова.

“На правителството се разрешава, замразявайки доходите, да изпълни инвестиционни разходи одобрени от НС – това са самолети за ВСС за няколко милиарда лева.

Освен това ще се разреши на служения кабинет да взима заеми в размер на 12 милиарда лева”, продължи тя.

“Да обобщя: замразени доходи, незнайно докога, при растящи цени на инфлация, разходи за самолети, освободени днес с разходи на служебния кабинет и отворена врата за взимане на кредити.

Това ще направи днес Народното събрание. Ще узакони един антисоциален бюджет. Мислете днес какво гласувате”, заяви Корнелия Нинова.

“Това прокламирано евроатлантическо мнозинство ще приеме най-антиевропейския бюджет и има един основен виновник за това и това е президентът Румен Радев и неговите изпълнители в служебния кабинет, които отказаха да внесат нов бюджет“, категорична бе Корнелия Нинова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts