| | | |

Шоу в НС: Свиленски скочи на ПП: Елате навън да ви обясня! Желязков: Навън е студено НА ЖИВО

С бурни страсти започна днешния пленарен ден, на който трябва да се разгледа удължаването на бюджета. Това обаче ще се случи след разглеждане на точките за промени закона за енергетиката и закона за горивата, внесени от ГЕРБ.

От БСП пък поискаха в днешния ден да се разгледа и точката за Кодекса на труда, с която да се приеме размерът на минималната работна заплата.

Депутати на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” обаче предложиха точката Кодекса на труда да измести точката за разглеждане на ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс.

“Кое не ви е ясно? БСП иска минимална работна заплата 850 лв. и хората да имат възможност да избират как да гласуват? Ако не ви е ясно, елате навън да ви обясня”, подкани Свиленски депутатите от ПП.

Председателстващият заседанието Росен Желязков се намеси:

“Г-н Свиленски, навън е студено. Разбирам, че приканвате колегите за охлаждане на страстите”, заяви той.

По-рано Георги Свиленски предложи точка 8 от днешния дневен ред да стане 1 и да бъде гласувана минималната работна заплата.

“Първо трябва да приемем основна работна заплата от 850 лв. и след това да преминем към бюджета”, заяви той. Предложението не бе прието.

Тогава Борислав Гуцанов подкрепи колегата си Свиленски и призова преди гледането на бюджета да бъде гласувана минималната работна заплата. Последва прегласуване, но и това предложение не бе прието.

Свиленски не се отказа и направи поредно предложение – гласуването на минималната работна заплата да бъде преди гласуването на бюджета. Предложението му отново не бе прието.

Не мога да разбера кое е приоритет за БСП – хартиената бюлетина или минималната заплата, скочи на трибуната Искрен Митев.

Тихомир Георгиев от “Български възход” призова колегите си от БСП да спрат с популизма, защото ако ставало дума за суми, те можели да предложат минимална работна заплата от 1500 лв.

Свиленски му отговори, че като “партия, която приемала всичко от всички, би следвало да приемат и предложението на БСП за минимална работна заплата от 850 лв.”.

Делян Добрев от ГЕРБ пък предложи “да се преброят кои са в коалицията “Лукойл” и кои “анти-Лукойл”.

Като първа точка в програмата на народните представители е записан ЗИД на Закона на БНБ.

Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на защита на членовете на Управителния съвет на БНБ, освен управителя на БНБ, в случай на предсрочно освобождаване.

Обезпечаването на това право на защита е свързано и с преодоляване на правни несъответствия,

отчетени в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 г., както и в предходни доклади, и с отразяване на изискванията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската народна банка.

С приемането на предложените изменения ще се гарантира независимостта на членовете на Управителния съвет на Българската народна банка, като се предвиди те да имат достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното предсрочно освобождаване.

Като втора точка в дневния ред на депутатите е фиксирано гласуването на Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

В мотивите на законопроекта внесен от Министерски съвет се посочва, че подготовката на Бюджет 2023 е била повлияна от късното приемане на Бюджет 2022 и последващата му актуализация, но също така и от политическия цикъл, свързан с провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Освен този мотив е посочено, че за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси, които би следвало да се определят от редовно правителство.

Към момента няма съставен редовен кабинет, поради което служебното правителство внася в Народното събрание проект на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Когато законопроектът се гласуваше на първо четене, депутатите спориха повече от 4 часа.

Всяка от парламентарните групи активно защитаваше тезата “за” и “против” удължаването на Бюджет 2022, но в крайна сметка след гласуването приеха на първо четене удължаването на бюджета.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts