| | | |

ЛУДОСТ! Радан Кънев: Трябва в управлението да са ПП и ДБ, а ГЕРБ само да ги подкрепя

Президентът Радев работи за себе си и за удължаване на периода, в който изпълнява неконституционен обем правомощия. Това е критичен риск за българската държава“

Това каза евродепутатът Радан Кънев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Той заяви, че конституционната демокрация не функционира.

Кънев каза, че всеки, който иска да провеждаме избори на всеки три месеца трябва да си дава сметка, че неговото поведение води до рискове в тази международна ситуация.

„Имаме изключително странна форма на правителство, назначена от президента. Ние сме единствената държава с подобна конструкция. Конституционно това е временен феномен, който се превръща в постоянен. Ние постоянно имаме неизбрано правителство.

Имаме и друг конституционен феномен, а именно разпускането на парламента.

В Европа парламентът работи до провеждането на избори и контролира правителството до тогава. В България системно имаме по два месеца без парламент и още един месец, в който се избира правилник“, обясни евродепутатът.

„БСП е твърде токсична дори за ГЕРБ и ДПС“, каза той.

Кънев заяви, че не може да се говори за приятелство, политически съюз, партньорство, а може да се говори за преговори, с които да се стигне до определена политическа програма.

“Изобщо не разбирам защо се говори с БСП. Избирателите ни не подкрепят възможността за подобно мнозинство, дори не споменавам думата за коалиция с ГЕРБ. Мисля, че това се отнася и за избирателите на ГЕРБ.

Може да става дума за преговори, които да стигнат до определена политическа програма.

С позиционирането на БСП от началото на инвазията на Русия в Украйна не е възможно. БСП в момента застана до “Възраждане”, коментира още евродепутатът.

Според него, обаче, днешното поведение на ГЕРБ при отхвърляне на президентското вето върху Изборния кодекс е показало липса на желание.

“Не знам дали това е политическа демонстрация, или им е толкова важно отново да драскат бюлетините и да стават невалидни. Не мога и да се интересувам, като знам какви предизвикателства има пред държавата ни.

Това е перфиерна за обществения интерес тема. Това е може би демонстрация, че искат да управляват с ДПС и БСП. Ако е така, да се събират и да управляват”, посочи Кънев.

„С настоящите позиции на БСП, която застана до „Възраждане“, това дори не е възможно“, поясни той.

Политикът каза, че от началото на агресията в Украйна БСП се оказа невъзможен партньор и от политически и от морални съображения

Според него шанс за кабинет с втория мандат практически има, именно с участието на ПП и ДБ.

Кънев е на мнение, че състоянието на неуправляемост в държавата нанесе много щети, а влизаме в ключова година за развитието на цяла Европа. Той бе категоричен, че са необходими десетки законодателни промени.

Това което стана днес с преодоляването на президентското вето върху Изборния кодекс е проблем за сформирането на мнозинство, посочи той.

„Вманиачаването в хартиената бюлетина показва, че или дребният партиен интерес е по-важен от всичко друго, или че се прави демонстрация за желание за управление на ГЕРБ, БСП, ДПС“, допълни Кънев.

Евродепутатът анализира:

„България вече втора година е в дълбока политическа криза. Имаме четвърти парламент, който не може да състави правителство. Ако има избори през март ситуацията в следващия парламент ще бъде по-трудна.“

Той бе категоричен, че законодателната програма е важна, за да можем да използваме парите от Плана за устойчивост, но и за да вървим напред.

По отношение на Зелената сделка Кънев каза, че тя отваря пред българската икономика нови възможности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts