| | | |

Мнозинството прескочи ветото: Хартиените бюлетини окончателно се върнаха

Със 125 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев над промените в Изборния кодекс.

Мнозинството в НС преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено по поправките на Изборния кодекс, приети по-рано от него.

Въпросният ремонт върна хартиените бюлетини и наложи паравани в секциите, вместо тъмни стаички.

Радев го спря за трето четене от парламента по куп съображения, включително заради нарушаване на тайната на вота.

След бурни дебати, продължили часове наред и опити на парламентарната група на Продължаваме промяната да накара БСП да размисли върху собствените си текстове, предложени в Изборния кодекс и да не отхвърля ветото на държавния глава,

125 депутати решиха окончателното връщане на хартиените бюлетини.

Едва 101 бяха “против” от общо 226 гласували – сред тях и независимият Явор Божанков, който бе изключен от ПГ на БСП.

Прегласуване поиска Милен Матеев от “Продължаваме промяната”, за да даде последен шанс на групата на БСП да промени решението си.

Искам да дам една последна възможност на парламентарната група на БСП да размисли, защото за останалите две групи, на ГЕРБ и ДПС, нямам никаква надежда.

Те няма да се засрамят, те няма да се покаят, защото те рушат доверието в изборния процес и с тях не може да се преговаря.

Обръщам се към групата на БСП – това, което гласуваме в момента, вашият законопроект ли е? Просто помислете дали това е вашият законопроект и дали не искате да дадете шанс все пак вашият законопроект да бъде разгледан, призова ги Матеев.

Президентът върна текстовете и заради това, че в зависимост от броя на избирателите, които ще гласуват по единия или по другия начин, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което само по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата алтернативни способа за гласуване и се отрича смисълът на изборите като инструмент на демокрацията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts