| | | |

Политическа драма: Разделение и брожение срещу Кирил и Асен в “Промяната”

“Продължаваме промяната” ври и кипи. Партията се обръща срещу Кирил Петков и Асен Василев, издават бунтовно настроени депутати от ПП. Брожението срещу политиката на разделение, окопи и разломи на двамата съпредседатели вече вземало огромни размери.

Силният човек в “Промяната” Даниел Лорер открито се противопоставял на Петков и Василев и увличал все повече членове на партията.

Първият знак за вътрешното разделение е оттеглянето на Петков и Василев от преговорите за кабинет, твърди “Стандарт”, като се позовава на източници от “Промяната”.

Бившият премиер и дясната му ръка няма да участват в насрочената на 23 декември среща на кандидат-премиера акад. Николай Денков с партиите в Народното събрание.

Предишната ясно показала, че Петков и Василев отблъскват всички останали и минират диалога. Именно заради тях кабинетът на “Промяната” е обречен на провал, признават дори съпартийците им.

Два нови варианта за правителство се завъртяха преди Коледа. Първият е кабинет с третия мандат.

Радев вече даде ясна заявка, че ще връчи втория мандат на „Продължаваме промяната“ в началото на следващата година. Очаква се това да стане по Йордановден – до 6 януари.

Това означава, че най-късно до 12 януари Денков трябва да предложи или не структура и състав на Министерски съвет, който да влезе за гласуване в парламента.

Академикът вече заяви, че ще го направи само ако преди това получи подкрепата на депутатите за общи приоритети под формата на парламентарна декларация, гласувана от всички партии.

Засега, освен Демократична България, в останалите не се долавя ентусиазъм за подобен документ, включително и в БСП – заради скандалите около размера на минималната работна заплата.

Така всички очаквания са за кабинет с третия мандат. Ако той не се случи, изборите са неизбежни. Вече се завъртя и датата – 30 април.

По груби сметки Радев може да разпусне 48-я парламент до края на февруари. Двумесечният мандат на поредното служебно правителство, което може да бъде сегашното с или без корекции, ще приключи на 28 април.

Така изборите могат да са на 30 април – време, в което сезонът с най-тежките сметки за ток, парно и газ вече ще е отминал.

Прогнозите сочат, че следващо правителство със сигурност ще има и то ще бъде съставено от системните партии, тъй като новите губят доверие.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts