| | | |

Секретарката Надка: Демократична България” ще атакува текстове от Изборния кодекс пред Конституционния съд

„Демократична България“ ще атакува текстове от Изборния кодекс пред Конституционния съд

С промените в Изборния кодекс бяха допуснати редица нарушения в Конституцията на Република България. Във ветото си президентът ясно бе посочил въпросите, по които има конфликт с Конституцията.

Това заяви в студиото на “Лице в лице” по bTV народният представител от “Демократична България” (ДБ) Надежда Йорданова.

По думите ѝ не е допустимо да има такъв процес, при който един законопроект се разглежда на първо четене, и съвсем различен закон излиза от Народното събрание, защото “между първо и второ четене има сериозни промени”.

Това, което прие Народното събрание, е избор между хартиена бюлетина от печатница, или хартиена бюлетина, отпечатана от машина в секцията.

Тук няма избор между гласуване с хартия и машина, а каква хартия ще избереш, обясни Йорданова.

Депутатът от ДБ отчете също така, че броенето на бюлетините на ръка ще доведе до много грешки и отново очаква да бъдем свидетели на сгрешени протоколи и недействителни бюлетини.

Крайният резултат беше едно политическо лицемерие от страна на ГЕРБ, ДПС и БСП, защото на практика те премахнаха машините, макар че в началото твърдяха, че машините ще останат.

Те окончателно взривиха доверието в изборния процес, допълни Надежда Йорданова.

Тя припомни и едно от последните социологически проучвания, според което над 50% от българските граждани считат, че машинният вот е една от гаранциите за честни избори.

На въпрос дали е възможно да се реализира редовен кабинет с втория мандат, Йорданова посочи, че от ДБ ще направят всичко възможно, защото “го дължим на обществото”.

„Дължим на нашето общество да формираме едно реформаторско мнозинство, което да реши проблема с корупцията в България“

„В момента има замерване между различните политически сили кой е корумпиран – това не е работа на политиците, а на съдебната система“, допълни тя.

„Акад. Денков посочи, че не стигат гласове за формиране на мнозинство в този момент. При програмната декларация се разчита на подкрепа и постигането на мнозинство“, обясни народният представител.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts