| | |

Прецедент: Никой от президентството или Министерския съвет не дойде на …

Нито един представител на Президентството или Министерски съвет не присъства на тържественото богослужение по повод Рождество Христово в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Празничната литургия на Бъдни вечер започна точно в 18.00 часа и бе отслужена от мелнишкия епископ Герасим.

Празничната литургия на Бъдни вечер бе отслужена от мелнишкия епископ Герасим Снимки БНТ

“В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено. Че то е не само думи, но и дела чрез любов, състрадание и милосърдие.

Гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите, всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование”, каза епископът.

В храма имаше много граждани, но не се забеляза нито един действащ политик. Единствено княгиня Калина, заедно със съпруга си и детето си почетоха големия празник.

Рождество Христово е един от най-големите и светли празници в християнския свят.

“Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни

не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов.

Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си.

Да не позволяваме на страстите и гнева да владеят над нас, но да ценим и уважаваме всеки човешки живот.

Във всекиго да търсим и да откриваме не свой враг и противник, а наш ближен”, се казва в посланието на патриарх Неофит по случай Рождество Христово.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts