| | | | | |

Разкриха по какви обвинения МВнР на Русия издирва Христо Грозев

Срещу обявения за издирване от Министерството на вътрешните работи на Русия български журналист от сайта Bellingcat Христо Грозев е образувано наказателно дело за разпространение на фалшиви новини за Въоръжените сили на Руската федерация.

Това заяви пред РИА Новости източник, запознат със ситуацията, но пожелал анонимност.

По-рано 53-годишният пловдивчанин написа в профила си в “Туитър”, че причината за обявяването му за издирване от руското МВР е неизвестна.

“Не знам какви са причините, затова не мога да коментирам”, лаконичен бе Грозев, но допълни, че

“в известен смисъл причините нямат значение, защото в Кремъл от години са показали, че се страхуват от работата ни и няма да се спрат пред нищо, за да я премахнат”.

РИА Новости цитира директора на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, който заяви, че сайтът Bellingcat е необходим за оказване на натиск върху някои държави, както и върху физически и юридически субекти.

“Ние имаме информация за това който управлява този проект за уж журналистически разследвания, в който работят и бивши служители на спецслужбите”, добави Наришкин.

От своя страна Федералната служба за сигурност вече обяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване.

Целта й е била да бъдат отвлечени руски бойни самолети. Става въпрос за бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3, които са били на украинско летище.

Според ФСС акцията българският журналист е координирал действията на участниците в операцията.

По-късно, според РИА Новости, Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети, но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията.

Източник: Дир. бг

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts