| | | | |

САС връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия за т. нар. “Възродителен процес”

Състав на Софийския апелативен съд е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“.

Това пише сайтът desebg.com.

С определението си от 22 декември САС връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Сайтът припомня, че в края на май тази година Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото,

след като два месеца по-рано почина последният обвиняем по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ.

снимка Архив

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд, с което първоначално е потвърдено постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за прекратяване на разследването по „възродителния процес“.

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно за прекратеното от прокуратурата дело.

САС посочва:

„Смъртта на обвиняемия позволява наказателното производство да бъде прекратено спрямо починалото лице,

но не дава възможност за прекратяване на цялото наказателно производство, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има извършено престъпление, какво е това престъпление и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за престъплението, ако такова има.

Едва след отговор на тези въпроси и то, след като разследването по досъдебното производство е приключило по съответния ред, прокурорът би могъл да прекрати изцяло наказателното производство, ако приеме,

че престъплението е само това, за което са били обвинени лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов.“, се казва в мотивите на съда, цитирани от сайта desebg.com.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts