| | | | |

Тече третото действие на лицемерната драма между Радев и “партиите на промяната”

Да се твърди, че Радев е бил на страната на “промяната” означава удобно да се забравя кога и защо обитателят на Дондуков вдигна юмрук срещу “мутрите” и срещу “мафията”.

Това се случи веднага след като прокуратурата влезе в офисите му за проверка книжата на президентски съветник, заподозрян в дейност в полза на чужда държава. (Е, за Радев и екипа му тази държава може и да не е била “чужда”…)

До този момент Радев винаги бе демонстрирал предпазлив неутрализъм и примирение с политическото статукво.

“Партиите на промяната” припознаха Радев за свой съмишленик и съратник изцяло “по сметка”. Да се твърди, че са вярвали на неговата “алтернативност” е чисто лицемерие от тяхна страна.

Дори тандемът Петков – Василев, който дължи политическата си кариера на Радев винаги се е ослушвал за най-ранна възможност да се еманципира от него – особено след като получиха достъп до властта чрез четворната коалиция.

Що се отнася до Демократична България – Радев бе удобен инструмент и спътник, включително за разчистване на терена на вътрешнопартийните – вътрешнокоалиционните борби, като например появата на съдията Лозан Панов като президентски кандидат.

Сега тече третото действие на лицемерната драма между Радев и “партиите на промяната”. Те са покрусени от това, че доскорошният им съюзник се е сближил с Бойко Борисов.

Всъщност Радев не се сближава или разделя с когото и да било.

Неговата основна цел от самото начало е да постигне статут на неоспорвана еднолична власт.

За тази цел винаги е бил готов да се побратими – за кратко – с когото и да е, стига това сближаване да го доведе по-близко до жадувания резултат.

В случая с “партиите на промяната” и двете страни имат възможността да изпитат взаимно задоволство от постигнатите резултати.

Радев – защото чрез формирането на два противопоставени и равнопоставени партийни лагера в българската политика, парламентарният процес е напълно блокиран.

До 2020 г. парламентарната демокрация бе застрашена от практически пълната хегемония на партия ГЕРБ, печелеща мандат след мандат в една политическа ситуация, в която олигархичният кръг зад властта не допускаше появата на пълноценна партийна и политическа алтернатива.

След 2021 г., парламентарната демокрация е още по-силно застрашена поради ефекта на мащабна фрагментация и взаимно обезсилване на парламентарните фракции, откриващи неограничени перспективи за концентрация на еднолична и почти безконтролна президентска власт.

Но “партиите на промяната” също имаха голяма полза от краткото, но съдържателно партньорство с обитателя на Дондуков.

В качеството си на ментор, Радев акушира раждането на партия Продължаваме промяната с предварително определени лидери и политически дневен ред.

Шест месеца след като дойдоха на власт те се еманципираха от своя ментор, но услугата – все едно – бе вече направена.

Благодарение на своето политическо сътрудничество и подкрепа за Радев, Демократична България напусна ролята на малка периферна партия на либералния център и се разшири до средна по мащаб политическа сила, притежаваща потенциал да играе роля на балансьор в политическия процес.

Доколко ДБ упражнява пълноценно този потенциал е втори въпрос. Но ползите от партньорството с Радев са повече от очевидни.

Тъгата и роптанието за това, че Радев вече не е с “промяната”, а се сближава със “статуквото” са неуместни.

Радев винаги е бил евразийски проект и неговата позиция винаги се е определяла от това доколко поведението му го приближава или го отдалечава от мечтаната роля на мащабна еднолична власт, заради която и бе поставен на тази позиция през 2016-та.

От друга страна, ПП и – особено – ДБ не могат да заемат друга позиция освен проевропейска и проатлантическа, просто защото ако завият на изток ще се окажат без избиратели също толкова бързо, колкото ако се сдружат с ГЕРБ или с ДПС.

Сътрудничеството между “партиите на промяната” и Румен Радев бе кратко, но плодотворно и за двете страни. Вярно – за България това сътрудничество се оказа най-меко казано задънена улица.

Да се оплаква “завоят” на Радев към “статуквото” е лицемерно. Той би завил навсякъде, където му е изгодно.

Важното е всички български партии и техните лидери да разберат, че амбициите на Радев за концентрирана еднолична власт са в пряк конфликт с интересите на българската парламентарно-демократична система и на тяхната роля в нея.

Още един-два завоя – и ще станат излишни и никому ненужни…

от фейсбук профила на Огнян Минчев

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts