| | | |

Мустафа Карадайъ каза възможно ли е да има правителство

При липсата на диалог няма как да има правителство.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на Куртулуш Байрам в Брезница

При наличието на толкова много кризи ние възпроизвеждаме политическата. А без да решим политическата криза, няма как да преодолеем останалите, каза Карадайъ.

Той благодари на хората, че са гласували на последните 4 парламентарни вота и подчерта, че народът възпроизвежда сходна структура на Народното събрание.

Първите две партии не са достатъчни, за да има правителство. Най малко 3-4 партии трябва да се съберат, за да направят коалиция. Но каква коалиция може да има без диалог, риторично попита лидерът на Движението.

Без диалог няма как да вървим напред. Сега никой с никого не си говори, всеки се опитва да налага собствените си виждания.

Ние призоваваме за диалог, а те се опитват да налагат прищевките си, каза Карадайъ.

И припомни, че от 2016 г. ДПС призовава за връщане на нормалността в политиката, а в основата на нормалността е диалогът.

Без диалог и нормалност няма да има политическа стабилност. Те не се опитват да правят правителство, сега – при тези кризи, България има най-голяма нужда от кабинет.

Войната допълнително усложнява тежестта на кризите, а ние изкуствено поддържаме политическата. На хоризонта пак се виждат избори, прогнозира Карадайъ.

Докато не се научат да говорят по между си, няма как да се състави правителство, заяви председателят на ДПС. И призова:

“Ако сме имали някакви пропуски на последните избори, да ги изгладим и на предстоящите избори да спечелим минимум 40 народни представители.”.

Мустафа Карадайъ предаде на множеството специалните поздрави за Куртулуш Байрам от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

През онези мрачни години, когато потъпкваха честта и достойнството ни, ние платихме цената на разделението. Когато някой си мислеше, че може да ни вземе името, той не знаеше какво означава името за нас.

С Езана е извезано името в нашите души. И ако някой се опитва да ни вземе името, това означава да ни вземе душата, заяви Карадайъ.

Ние си взехме и поуките от тогавашното разделение, защото платихме много висока цена.

Но видяхме, че когато сме заедно сме силни и можем да преборим дори и онзи тоталитарен комунистически режим. Направихме го заедно. И така продължаваме заедно вече 33 години.

Защото има една партия, която ни обединява и това е ДПС, подчерта Мустафа Карадайъ.

Горд съм с младото поколение в ДПС, защото знаем, че след нас ще има хора, които ще носят знамето на справедливостта, честта и достойнството.

Това знаме, което се нарича ДПС, заяви още Карадайъ.

Той припомни, че който не си знае миналото, няма как да гради бъдещето. И заяви, че ДПС си спомня миналото, събирайки се по площадите, не за да търси реваншизъм и мъст, а за да си извлече поуките и да изгради здравата основа на бъдещето си.

Всички знаем какво се случи 72-ра година в Барутин, 73-та в Брезница, Корница и Лъжница, защото бяхме разединени.

Но един тогава младеж на 31 години тръгва да прави нелегална организация. През 1989 година борбата не спря и от затворите.

Тогава начело с д-р Ахмед Доган бяха организирани мирните майски протести в Североизточна България.

Властта беше изненадана, изкараха танковете и калашниците за пореден път. Имахме жертви, припомни Карадайъ.

Ние тук от Родопите се вдигнахме и искахме имената си. На 29 декември бяха принудени да върнат имената ни, заяви Карадайъ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts