| | | |

Радулов каза кой може да нападне Грозев и защо няма да получи охрана

Българската държава е длъжна да защитава живота на българските граждани зад граница. Друг въпрос е какви са възможностите и компетенциите на нашите специални служби.

Чисто символично е вкарването на журналиста Христо Грозев в списъка за федерално издирване в Русия.

Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

Той подкрепи думите на Грозев, който заяви, че това е сигнал към съчувстващи на режима на Путин негови фенове, че могат да се разправят с него.

Относно механизмите за държавна защита, които могат да бъдат приложени спрямо Грозев, експертът коментира:

„В много крайни случаи, когато пряко разпореждане на ръководството на държавата, може да се предприеме нещо, свързано с обезпечаване сигурността на български гражданин, заплашен по този начин.

Възможността обаче е много ограничена. Тя е да бъде прибран в съответното посолство и евакуиран в България по специален протокол. Това обаче журналистът Грозев не иска”, обясни той.

Радулов поясни, че могат да се задействат всички възможности за координация със службите за сигурност на отделните държави и да му се помогне да получи необходимата защита.

„Това обаче не означава, че ще получи физическа защита. Няма да получи охрана, защото няма никакъв повод.

Западните държави дават полицейска охрана, когато има реална опасност”, е мнението му.

Относно това кой влиза в страната ни проф. Радулов заяви, че в този си вид службите ни не заслужават доверие. Според него години наред те са работили проформа по отношение на руската агентура у нас.

Относно искането на американски конгресмен главният ни прокурор Иван Гешев да бъде санкциониран от САЩ, защото пренебрегва санкциите срещу български граждани по закона „Магнитски“, Радулов обясни, че може това да е намек, че мерките ще продължат и ще има още санкционирани.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts