| | | |

БХК призова служебният кабинет незабавно да осигури изхранване за украинските бежанци

Българският хелзински комитет (БХК) иска служебният кабинет незабавно да осигури изхранване за украинските бежанци.

Това се посочва в позиция на организацията по темата.

От комитета отчитат, че от самото начало на мандата си служебното правителство на президента Румен Радев е показало по категоричен начин, че ще се опита всячески да ограничи временната закрила на украинските бежанци.

От Хелзинския комитет у нас отчитат, че от средата на месец ноември украинските бежанци в България са останали без гарантирано от държавата изхранване.

“Служебното правителство не си даде труд да направи преценка дали отказа да осигури храна следва да засегне само хора, които са в България отдавна, и дали все пак не трябва да се осигури поне първоначално хранене на хората, които са влезли в страната след началото на масираните руски бомбардировки през есента, бягайки от разрушените си градове и домове.

За служебното правителство също така нямаше никакво значение,

че отказът да осигури храна ще засегне и онези бежанци с временна закрила, от които не може да се очаква да си намерят работа, за да си осигуряват сами прехраната – сираци, непридружени деца, майки с пеленачета, възрастни пенсионери, тежко болни хора или хора с увреждания или наранявания”, добавят от комитета.

От Българския хелзински комитет припомнят, че на първата си среща с гражданските организации, свикана на 23 ноември 2022 г., представителите на Щаба на служебното правителство, както и председателстващите срещата заместник-министър на вътрешните работи Емил Ганчев и заместник-директор на Дирекция „Миграция“ Мариян Данков, са дали изрично обещание,

че от следващия ден щабът ще осигури изхранването поне на уязвимите украински бежанци, преместени в държавни и общински бази.

“Обещание, на което станаха свидетели представителите на редица граждански и доброволчески формирования и което БХК оповести.

От този ден изтекоха вече тридесет и седем дни.

През тези дни служебното правителство прие няколко решения по Програмата за хуманитарно настаняване на украинските бежанци. В нито едно от тях до ден-днешен не се споменава думата „храна“.

Така уязвимите украински бежанци, подобно на уязвимите българи, са напълно изоставени от държавата и разчитат изцяло на състрадателността и подкрепата на нашите съграждани, доброволци и активисти.

Много украински бежанци посрещнаха Коледа в България гладни. Много от тях ще посрещнат гладни и Новата година.

Не знаем какви стандарти прилагат към своите управленски решения служебното правителство и Националният оперативен щаб за временна закрила.

Знаем само, че по въпроса за изхранването на украинските бежанци те не съответстват на нормалните човешки разбирания за милосърдие. Или честност”, се посочва още в позицията на комитета.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts