| | | |

Каримански изплаши българите часове преди ЧНГ с тези думи

2022 г. беше изпълнена с различни мега заплахи, геополитически кризи и вътрешни кризи.

Въпреки това данните, които отчитаме не са толкова песимистични по отношение на икономиката, защото бяха предвидени много мерки за бизнеса.

През 2022 г. ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в държавния бюджет, защото нямаме редовно правителство, а то ни е нужно.

Това заяви съветникът на служебния финансов министър и бивш депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той даде пример:“

„Ако една компания има нужда от инвестиционна програма, тя няма да може да я извърши, защото държавата ѝ е отнела дивидентите, може да се наложи тя да тегли дълг“.

По думите му дефицитът е нисък заради програмите за подпомагане на бизнеса.

„Ние имаме нужда от капиталовите разходи, които не се състояха, за да върви България напред. Реформите, които планирахме са много важни и трябва да се случат.

Ако бяхме инвестирали парите в капиталовата устойчивост на бизнеса, предприятията вероятно щяха да направят усилие да наемат повече хора, така че да може всеки един гражданин да почувства, че се е задвижила икономиката, а не да разчитаме само на държавата за вдигането на минималната работна заплата с цената на нов дълг.

Ръстът на минималната работна заплата вероятно ще е в тежест за бизнеса“, заяви Каримански.

Той посочи, че повишаването на минималната работна заплата е било нужно, защото в публичния сектор има много голяма част от хората, които са на минимална работна заплата.

„Само за последната една година най-големите жонгльори с минималната работна заплата в Народното събрание бяха политическите лидери и те спекулираха с тази тема. Такова увеличение бе заложено в така или иначе.

За радост се намериха буфери и стана възможно тя да се увеличи на 780. Така минималната работна заплата покрива темпа на инфлацията в страната“, заяви съветникът на служебния финансов министър.

“От гледна точка на бизнеса, вероятно и това е тежест. Бизнесът най-вероятно би бил благосклонен да приеме 780 лв., ако имаше някаква предвидимост и някаква устойчивост на прогнозите как ще се променя минималната работна заплата.

Ако бяхме обяснили достатъчно добре на бизнеса формулата, по която ще се променя минималната работна заплата, тя да не бъде решавана от днес за утре, тогава най-вероятно и той щеше да бъде съгласен.

Не може от един момент – някой се събужда и казва: от утре минималната заплата ще бъде 850 лв. без да има ясен анализ на разходите и ползата за държавата”.

Той отчете, че не трябва да се разчита на държавата, че ще вземе дълг или ще вземе европейски средства за увеличение на минималната работна заплата.

“Точно най-големите жонгльори с минималната заплата в парламента, лидерите на отделните политически сили, спекулираха най-усилено с тази минимална работна заплата, която в предишното редовно управление, бяха задали като константа в следващите 3 години – 710 лв.

Г-жа Нинова, г-н Асен Василев – всички бяха за това минималната работна заплата за следващите три години през февруари месец, когато знаехме, че инфлацията ще е 10-12%, бяха за 710 лв. минимална работна заплата.

Разбира се, това е непосилно за хората. Щом е непосилно в края на годината могат да се намерят буфери, намерени са такива буфери и може да бъде увеличена – това, което прие правителството”, коментира още Каримански.

„Направена е първата стъпка за увеличаване на минималната работна заплата, но тя трябва да е свързана и с темпа на производство. На вратата ни чука рецесията.

Трябва да предприемем мерки, за да преминем по-леко през нея, т.е. Ще е нужно да затегнем коланите“, предупреди Любомир Каримански.

По думите му разходите тази година ще се отразят негативно в следващата година.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts