| | | | |

Най-позорният политически пазарлък на 2022 година, белязал срамното падение на Кирил Петков и Радостин Василев

Най-позорният политически пазарлък на 2022 година, белязал срамното падение на Кирил Петков и Радостин Василев – двама безскрупулни бройлери от политическата люпилня на президента Румен Радев и неговото “братство на почтените” е свързан с едно арогантно предателство.

Какво се случи?

На 8 юни Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри – Гроздан Караджов, Радостин Василев, Александър Николов, Теодора Генчовска ще подадат оставка. Единствен спортният министър не скри разочарованието и едва сдържания си гняв.

Следва наказателна акция на премиера Кирил Петков:

рано сутринта на 10 юни в 28-те областни градове са били получени мейли от Министерски съвет, в които се нарежда от името на министър-председателя Кирил Петков да бъдат уволнени всички заместник- областни управители от квотата на “Има такъв народ”, но след часове заповедта е отменена.

Лена Бориславова започва да звъни по телефона и да навива градоначалници да се откажат публично от Слави Трифонов.

На 13 юни, около обяд, Лена Бориславова привиква в резиденция “Бояна” 12 областни и заместник-областни управители от квотата на “Има такъв народ”; прибират им телефоните;

премиерът в оставка пристига с 45-минутно закъснение, нервно и нападателно започва да се пеняви какъв “престъпник” е Слави Трифонов.

В следващите дни Лена Бориславова звъни на градоначалниците, за да ги убеждава да подпишат и публикуват във Фейсбук декларацията за напускане на ИТН, съчинена от Стефан Красимиров, областен управител на Враца.

На тези, които се колебаят, след това се обажда самият премиер.

Двама отказват и са уволнени на 22 юни – деня, в който опозицията гласува вота на недоверие и правителството падна: областните управители на София-град Иван Кючуков и на Плевен – Иван Янчев.

Министърът на младежта и спорта в оставка заявява на 10 юни, че свиква пресконференция на 13 юни, на която ще изобличи медиите, които пишат критично за него и ще покаже какви пари са получавали от спортния тотализатор за реклама,

въпреки че той самият прави същото – обявява конкурс за медийна агенция, която да обслужва БСТ и да насочва рекламни бюджети към приятелски медии, определени от него и от пиара му Кирил Веселински.

Темата на пресконференцията, обаче, рязко е сменена.

В залата на националния стадион “Васил Левски” се подреждат Радостин Василев с Иво Атанасов, Николай Радулов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов.

Този, който пише в екстаз възторжени тиради за политическия си отец: “Слави е прекалено голям за малките кресльовци”, обявява:

”Мафията проби ИТН”, за което сега лидерът на партията го съди за клевета за 50 000 лева.

Радостин Василев, популярен като Руди Гела, безсрамно лъже, че не знае как е станал министър на спорта, след като той лично задейства всичките си връзки: Димитър Бербатов и Христо Стоичков се обаждат на Кирил Петков, отделно Корнелия Нинова е облъчвана да се откаже от министерството на младежта и спорта, което е обещала на Иван Ченчев.

В нощта на 11 срещу 12 декември, по собственото му признание, Руди заплашва Тошко:

“Гледай да съм доволен, че ще видиш какво ще стане! “

На финала на пресконференцията Радостин Василев екзалтирано извиква: “Аз съм безпрекословно луд!”

Малко по-късно през деня, на 13 юни, Кирил Петков дава брифинг, за да нарече отцепниците “смели мъже”.

Обаче, Тошко Йорданов хвърля бомба:

Радостин Василев е заплашвал Христинка Иванова, народна представителка от ИТН-Плевен, която е записала телефонния си разговор с него – чува се как той я моли да мине да я вземе и да я заведе на своята пресконференция, но тя се съпротивлява и следват закани…

На финала на записа, Радостин Василев я предупреждава, че ще изпрати хора да й покажат как да подготви молбата си за напускане на парламента, за да влезе следващия (който, всъщност, ще се присъедини към отцепниците).

Това е безпрецедентен натиск на министър над депутат, непознат акт на насилие и принуда!

Христинка Иванова веднага подава сигнал в Софийска градска прокуратура, която започва разследване по случая; очакват се новини след Новата година.

Тошко Йорданов разказва, че на 12 юни се срещат с Радостин Василев; пита го директно дали има нещо вярно в медийните твърдения, че той и петима депутати ще напуснат ИТН, но вместо откровен разговор, получава клетви за вярност: “никога няма да предам теб и Слави, брат!”

В следващите дни става ясно, че мотор на идеята за измяна е Виктория Василева, политическата благодетелка на спортния адвокат с невзрачна кантора в Студентския град и с клиентела от неколцина второразредни спортисти, а срещите се провеждат в апартамента му край Зоологическата градина, в който живее сам, след като съпругата му го напуска през 2021 г., а от март 2022 г. вече имат и официален развод.

“На срещите се разпределяха постове и се даваха грандиозни обещания”, споделя сега участник в алъш-вериша.

Радостин Василев и компания се бият в гърдите, че няма да получат никакви привилегии и даже се изсилват как ще се явят на детектор на лъжата.

Маските падат няколко месеца по-късно: през септември става ясно, че в кандидат-депутатските листи на “Продължаваме промяната” са включени: Радостин Василев, Иво Атанасов, Георги Георгиев и Светлин Стоянов – първите трима успяват да се домогнат до депутатските банки в 48-я парламент.

Бурните обещания на Радостин Василев пред Христинка Иванова от споменатия, публично огласен, запис: няма да ставаме от ПъПъ, бе, няма да подкрепяме ПъПъ, бе… са забравени.

Тошко Йорданов казва: “Заплахи, натиск… Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък, не е вече при нас!”

Изречени са и тежки квалификации: “Мутрата Радостин Василев … говори всевъзможни измислици…”

Този, който твърдеше, че Кирил Петков трябва да влезе в затвора, заради попълването на декларация с невярно съдържание, като така заблуждава президента Радев и нарушава Конституцията, вече е първи негов защитник и енергичен разпространител на опорки из ранните сутрешни блокове на БТВ, БНТ и Нова телевизия – медийни рупори и слугинаж на “Промяната”.

Докато все още се разпорежда в Спортната палата, Радостин Василев се опитва да изтъргува отпускането на средства за участие на млади български шахматисти на олимпиадата в Индия, срещу подкрепата за правителството на Цвета Галунова, депутат от “Възраждане”, заради което тя впоследствие е изхвърлена от листите лично от Костадин Костадинов, прибрана е в листата на Явор Божанков, но не успява да стане депутат, а пък новият й благодетел е изгонен наскоро от ПГ на БСП.

Радостин Василев излъга Кирил Петков – не успя да прикотка достатъчно депутати от ПГ на ИТН, след което яростно атакува бившите си съпартийци, че са “политически терористи”.

Още един интересен сюжет.

На 30 май, на събитие в резиденция “Бояна”, Радостин Василев се умилква около президента Радев, след няколко дни отива на среща с него в президентството и изпада в еуфория, че политическото му бъдеще ще бъде сияйно и успешно.

Да, ама не! След като стават известни всички мръсни номера около акцията по разцепването на ИТН, държавният глава нарича това “срамно търгашество”.

Оттогава насам Радостин Василев остро го бичува, нарича го по БТВ “двуличник”, а във Фейсбук, над снимка на Румен Радев и Николай Копринков, възкликва: “Ехаааааа. КОРУПЦИЯ! КОРУПЦИЯ!КОРУПЦИЯ!”

И така… на 22 юни, след успешно гласуване на вота на недоверие, поискан от ПГ на ГЕРБ-СДС, правителството падна.

Кирил Петков, Асен Василев и компания не успяха да се върнат на власт, въпреки самохвалните закани: нито с новия си проучвателен мандат, нито с третия мандат на БСП в 47-я парламент, нито след предсрочните избори на 2 октомври.

В 48-я парламент те са в пълна изолация, от тях не зависи нищо, което често ги довежда до ръба на нервна криза.

“Има такъв народ” не успя да се съвземе от удара, нанесен на партията от ренегатите и на предсрочния вот остана под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

За рекордно кратко време политическият проект на Слави Трифонов се срина от първа политическа сила до маргинална формация, напусната от знаковите си лица̀: Ива Митева, Любомир Каримански, Пламен Абровски, Андрей Михайлов.

“Продължаваме промяната” също се разтресе от вътрешни колизии.

Никой не иска да си общува с Радостин Василев и останалите ренегати; отбягва го дори Бойко Рашков; Асен Василев и Даниел Лорер не разговарят с него;

бащата на Кирил Петков, смята, че синът му е бил записван в апартамента на бившия спортен министър и той го държи с тези записи.

Разумните фактори в “Промяната” са съгласни с моя анализ, че болезнената амбиция на самохвалкото Радостин Василев, който издаде четата с пресконференцията на 13 юни, торпилира задкулисните преговори за спасяване на кабинета “Петков”.

Ренегатството беше осветено, вследствие на което парламентарната група на “Има такъв народ” се капсулира и никой повече не поиска (или не посмя) да гласува заедно с предателите срещу вота на недоверие.

При следващите предсрочни избори Радостин Василев, партийният номад – преминал от политическото покровителство на Александър Томов-Лупи към Слави Трифонов и към Кирил Петков, вероятно ще отпадне от листите на “Продължаваме промяната”, освен, ако не шантажира Кирил Петков с нещо страшно и опасно.

А в българската история търгашеството на депутатски съвести втора употреба ще остане като предупреждение за поколенията – как не бива да се прави политика.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts