| | | |

Петков и Василев се сблъскаха с реалността – “Продължаваме промяната” е в изолация

На 3 януари, в първия работен ден за 2023 година, президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на излъчения от ПП кандидат за премиер акад. Николай Денков.

По всяка вероятност опитите на академика в седемте дни, които има по Конституция, да направи работеща управленска конфигурация, ще се увенчаят с неуспех и той ще остане с празна папка за правителствен състав.

Това стана ясно от първи миг, в който съпредседателите на ПП Петков/Василев издигнаха кандидатурата му.

Самият Денков направи усилия да събере на една маса парламентарно-представените сили в желанието да бъде изработена обща политическа декларация, около която да се сформира мнозинство.

Към този момент това се оказа мисия невъзможна по една единствена причина – “Продължаваме промяната” е в изолация.

Липсата на диалог, нарушена комуникация, загуба на доверие и непрекъсната арогантност в политическото поведение на лидерите на “Промяната” ги лишиха от партньори.

И в дните преди връчването на втория мандат те се сблъскаха с реалността – няма откъде да получат подкрепа. Петков/Василев минират всякакви възможности оттук нататък някой да ги припознае за съюзници.

На 16 декември акад. Николай Денков покани на обща среща всички парламентарни групи в търсене на допирни точки по управленски приоритети.

На срещата дойдоха представители на всички парламентарни групи с изключение на “Възраждане”. Денков подчерта, че вратата към тях остава отворена, ако решат, че има какво да обсъдят.

След разговорите акад. Николай Денков определи шанса за съставяне на редовен кабинет като неголям, но съществуващ.

От ГЕРБ-СДС декларираха, че няма да подкрепят кабинет, в който участват съпредседателите на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков и Асен Василев и се обявиха за управленска програма, подписана от политическите лидери с ясно разписани ангажименти в нея.

От ДПС поставиха въпроса за арестите по времето на Бойко Рашков, които съдът е обявил за незаконни и се обявиха срещу популизма в говоренето за съдебна реформа.

От “БСП за България” поставиха въпроса за промените в Изборния кодекс. А лидерът на БСП Корнелия Нинова знаково отсъства от срещата

От “Демократична България” призоваха парламентът да приеме обща декларация с разписани управленски политики.

А от “Български възход” обявиха, че са отворени за следващи разговори.

“ГЕРБ категорично няма да подкрепят правителството, предложено от “Продължаваме промяната.

Г-н Денков е бил заместник-министър в правителство на Борисов, служебен министър в правителство на Радев и министър в правителство на Петков. Т.е. можем да говорим за модела “Борисов-Радев-Петков”.

Освен това да припомня, че е бил заместник на Меглена Кунева. Това дали означава, че НДСВ се завръща, или Тройната коалиция?”, бе една от тезите, с които Десислава Атанасова мотивира отказа на ГЕРБ да застанат зад кабинет на ПП.

На 19 януари Корнелия Нинова бе категорична:

“Продължаваме Промяната” поставят условия, които не им гарантират мнозинство”, с което даде да се разбере, че Петков/Василев не могат да разчитат на гласовете на социалистите.

Същият ден лидерът на БСП посочи, че лично тя е оптимист за третия мандат.

На 20 декември акад. Денков заяви:

„Ако ПП не получи подкрепа – това означава, че мандатът ще се върне неизпълнен. Без парламентарна подкрепа всичко друго става безсмислено”.

Седмица по-късно на 27 декември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в Монтана, че мандататът на “Промяната” е обречен.

Също като Нинова и Борисов заяви, че е оптимист, че с третия мандат има голям шанс да се направи правителство на базата на евроатлантическите мнозинства.

За разлика от нея обаче Борисов вижда разковничето за третия мандат, ако отиде в в “Демократична България”.

Това обаче едва ли ще се случи. Тази хипотеза е малко вероятна, тъй като Радев нарече формацията “войнолюбци” заради позицията ѝ за Украйна.

По всяка вероятност третият мандат ще отиде отово в БСП.

“Ако се направи едно програмно правителство, подобно на това, което предложихме с проф. Габровски, мисля, че има шанс”, е позицията на Борисов.

За 3 януари е планирана нова среща между четирите формации, по време на която ще се финализира документът. Очаква се декларацията да влезе в пленарна зала още на 5 януари.

По думите на Николай Денков, ако декларацията не получи достатъчно подкрепа, от ПП няма да предложат кабинет и ще върнат мандата неизпълнен.

В този случай президентът трябва да даде трети мандат за съставяне на правителство. Радев трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts