| | | | |

Главеният прокурор по делото на Слободан Милошевич: Путин е следващият!

Британският прокурор Джефри Найс, който е работил с Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, каза пред BBC, че руският президент Владимир Путин трябва да отговаря за военните престъпления във войната в Украйна.

Найс, който е бил главен прокурор по делото на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич от 1998 до 2006 г., каза пред BBC Radio 4, че обвиненията срещу Путин са “съвсем ясни”.

“Това са престъпления срещу човечеството, защото цивилни цели никога не трябва да бъдат бомбардирани или атакувани по какъвто и да е начин”, каза Нийс.

“Няма съмнение, че командната верига води директно до Путин. Това са неговите войници. Най-малкото той знае какво се случва от телевизионните репортажи – както всички знаем.

Но той не нареди на своите военни да се върнат, за да разследват очевидните престъпления. Той е виновен”, допълва Джефри Найс.

Найс изрази учудване, че прокурорите и политиците не го “оформят много по-свободно и открито” и предположи, че Путин може в бъдеще да получи имунитет от съдебно преследване като част от разследването на края на войната в Украйна.

“Международният наказателен съд, който има юрисдикция над Украйна, все още не е направил никакви изявления относно отговорността на Путин за това престъпление”, каза Найс.

“Възниква въпросът защо прокурорът не бърза с това. Може би той вярва (или е бил принуден да вярва), че липсата на обвинения срещу Путин е политически изгодна?

Политическите ползи са споразумение. Напълно възможно е някой друг освен украинците да изготви политическо споразумение, което да включва клауза, че Путин не може да бъде съден.

Това е ужасяваща перспектива, това ще означава, че хората в Украйна ще бъдат напълно лишени от правосъдие“, казва Найс.

Според него особено важно е да се съди Путин, а не отделни офицери, тъй като по този начин “моралната отговорност ще бъде установена още на първия етап и след това няма да е възможно да бъде поставена под съмнение или промяна”.

Найс добави, че от негова гледна точка процесът може да започне “поне утре” и трябва да се води от украинци – и то на украински език.

В същото време присъствието на самия Путин в съда, според бившия прокурор, не е необходимо.

Международният наказателен съд (МНС), който разследва престъпления по време на войната в Украйна, многократно е заявявал, че се опитва с всички сили да гарантира, че извършителите ще бъдат подведени под отговорност.

В отговор на обвиненията на Найс МНС каза, че неговият прокурор Карим Хан работи в Украйна, събирайки доказателства за военни престъпления, и че възнамерява да издаде заповеди за арест на извършителите, когато има достатъчно доказателства за това.

“Всякакви твърдения, че прокуратурата или самият прокурор е подложен на натиск или влияние за забавяне на разследвания или други действия, са неверни”, се казва в съобщението на съда.

Руските власти многократно са отричали твърденията за военни престъпления.

Въпреки многобройните доказателства за противното, включително записани от международни организации, Москва продължава да твърди, че нанася удари само по военни цели.

Някои страни и организации, включително Украйна, призовават за създаването на специален международен трибунал за разследване на военни престъпления, предполагаемо извършени от Русия по време на нахлуването в Украйна.

Международният наказателен съд е създаден преди 20 години и разследва геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия. Никой, включително държавните глави, не е имунизиран срещу него.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts