| | | |

Денков: ГЕРБ и ДПС биха могли да подкрепят целите и дейностите в програмната декларация ВИДЕО

Реалист съм. Знам, че целите, които сме поставили и дейностите, които сме включили за постигане на тези цели, са реалистични. Те са обединяващи.

Тук-таме има текстове, по които може да спори една или друга политическа сила, като се изключи “Възраждане”, която очевидно има съвсем други представи за това как трябва да се развива България.

Очаквам, че ГЕРБ и ДПС, почти без изключение, биха могли да подкрепят всяка една от тези цели и дейности.

Ако бъде подкрепена декларацията, тя ще остане като документ, който обединява всички политически сили оттук-нататък.

Ако има такова положително решение, тогава ще търсим състав на Министерски съвет, който може да изпълни тези дейности със съдържание.

Ако няма подкрепа за обединение около тези дейности, очевидно, че няма как да предлагаме кабинет.

Това заяви пред журналисти номинираният от “Продължаваме промяната” за министър-председател акад. Николай Денков.

Той уточни, че към момента не е обсъждан трети мандат, а всички усилия са насочени към реализиране на настоящия.

“В момента ще е трудно да се работи за коалиционно споразумение. Този документ е изключително конкретен. Освен самите дейности, има и срокове.

Ако се гласува с мнозинство, ще има морална и политическа сила. Който след това се отметне от подкрепа, би имал политически поледствия.

Основните приоритети са четири. Те са формулирани така, че да обединяват всички политически сили и гражданите, които те представляват.

Първият приоритет е свързан с развитието на иновативна високотехнологична икономика. Без да развием такава, няма никакъв шанс България да влезе истински в 21 век и да има приходи, за да се развиват всички останали дейности.

За нея трябват образовани кадри. Има и аспекти, свързани с образованието на специалисти.

Вторият аспект е свързан с осигуряването на националната сигурност и правовата държава.

Третата част е свързана с енергийната сигурност: един проблем, който стана изключително актуален във връзка с войната в Украйна и с т.нар. устойчиво развитие и зеления преход, който има социална цена.

Четвъртата част е свързана с намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Във всяка от тези приоритетни области имаме дейности, които са реалистични за 2023 г. Самите цели са дългосрочни и могат да бъдат надграждани. Ако се вижда, че се сформира правителство, тази програма може да бъде развивана и за следващи периоди”, посочи акад. Денков.

Той добави, че формулата на кабинет ще бъде със сериозна политическа подкрепа.

“Без политическа подкрепа, няма как да се реализират тези дейности. До момента с никоя друга политическа сила не сме обсъждали никакви имена.

Давал съм примери по медиите кои бихме се радвали да се включат”, посочи кандидат-премиерът, като уточни, че не е имало и разговори за разпределение на министерски кресла по ресори.

По думите на Денков срещата с президента не е била протоколна, а конструктивна и добронамерена. Те са обсъдили какво трябва да се свърши в полза на българите.

В 14.00 ч. “Продължаваме промяната” е поканила на среща останалите парламентарни групи за обсъждане на текста на програмната декларация.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts