| | | |

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП. Акад. Денков не успя да си осигури мнозинство за кабинет НА ЖИВО

Продължаваме промяната и техният проектопремиер акад. Николай Денков не успяха да убедят депутатите от ГЕРБ и ДПС отново да седнат на масата на преговори за съставяне на кабинет с втория проучвателен мандат, връчен днес на Денков от президента Румен Радев.

Основната тема, по която днес ПП, БСП, ДБ и “Български възход” трябва да се разберат, е приемането на прословутата декларация на ПП за четирите основни национални интереса като хоризонт за действие на редовен кабинет начело с бившия образователен министър.

Той обясни, че цели с днешната среща да разбере дали текстът ще бъде приет на заседание на Народното събрание.

Никакви разговори не са водени до този момент за персонален състав на евентуален кабинет, подчерта номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков.

Зам.-председателят на НС и депутат от БСП Кристиан Вигенин се съгласи с Денков и колегата му Асен Василев, че България има нужда от редовно правителство, но напомни, че това не може да се случи безпринципно и на всяка цена.

И съобщи, че Изпълнителното бюро на левицата е взело решение на заседание днес да даде мандат на законотворците й да преговарят с “Промяната”, за да се намери изход от политическата криза.

“Но това не значи подкрепа за правителство, нито изготвяне на съвместна управленска програма”, уточни Вигенин.

БСП е “за” по-голямата част от текста на проекторешението на Промяната, но не е съгласна с някои данъчни, социални и външнополитически акценти в него.

Левицата не смята и че формулата, предлагана от ПП – за плаващо мнозинство зад подобен кабинет, не е сигурна, нито ще изведе България от кризата.

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” явно нямат намерение да подкрепят тази декларация по приоритетите, нито да подкрепят правителство с втория мандат, каза Вигенин.

И заяви, че поради тези изброени причини БСП няма да подкрепи проекторешението на ПП. Денков посрещна без изненада въпросната позиция на социалистите.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts