| | | |

Каназирева: Нито един кмет на Пловдив не извади Гергов от зоната на комфорта

Държавата и община Пловдив трябва да направят всичко възможно да запазят контрола в „Международен панаир“.

Това заяви лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева преди днешната извънредна сесия, която обаче се провали поради липса на кворум, пише “24 часа.бг”.

Както съобщихме, съветниците на ГЕРБ и БСП не дойдоха и това обрече заседанието.

Каназирева припомни, че на 19 декември, когато мнозинството в Общинския съвет гласува за увеличение на капитала, нейните 4-има съветници от „Съюз за Пловдив“ се обявиха против.

В становището си още тогава бившата депутатка посочи, че в решението е допуснат правен абсурд и трябва да се разгледа отново в общинския съвет.

„Не може да се говори обаче за „спасяване“ на Панаира, това е популизъм, защото дружеството е дадено на Георги Гергов още по времето на тройната коалиция начело с БСП чрез учредяване на „Пълдин Туринвест“ през 2006 г.”, припомни тя.

Това стана, когато градоначалник на Пловдив беше Иван Чомаков.

“Досега не е имало кмет, който да извади Гергов извън зоната на комфорта. За да стане това, трябва да има воля и добри юридически знания, но очевидно липсват”, разсъждава бившата областна управителка.

Тя припомни, че в годините назад неведнъж са били прилагани схеми с вдигане на капитала, в резултат на което на Пловдив са нанесени непоправими щети.

„Няма невинен кмет. По времето на Иван Чомаков Пловдив изгуби 140 дка от парка до Гребната база.

С негово съгласие тогавашният Общински съвет подари на Георги Гергов Панаира чрез създаденото дружество “Пълдин Туринвест“ заедно с ценните имоти в Стария град, разсадника и оранжериите на „Градини паркове“.

По времето на Славчо Атанасов Пловдив се лиши от над 100 дка земя, губейки акциите си в общинската фирма „Градски транспорт“, а също така изтърва десетки декари чрез умишлен фалит на друга общинска фирма „Ритон“.

В следващите години нито една от съмнителните сделки не беше отворена и не е потърсена отговорност.

Тези, които извадиха ползи от схемите, продължиха да живеят в политически комфорт.

Нито Славчо Атанасов, нито Иван Тотев, нито Здравко Димитров са потърсили дивиденти от Панаира.

Единственото, което сега може да се направи е поне да се запази контролът, който имат общината и държавата в „Международен панаир Пловдив“ АД“, коментира Каназирева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts