| | | |

Каримански огласи големи икономически промени

Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група за това.

Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на идеята да се отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки.

По думите му в рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос.

„Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза”, подчерта той.

Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента.

„Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента.

Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”.

Подпомагането на бизнеса също не трябва да е на калпак, за да няма спекулативни цени. “В публичния сектор трябват реформи и инвестиции, икономиката трябва да започне да работи ефективно.

Трябва да подкрепим капиталово бизнеса – да инвестираме в проекти, а не да харчим само за издръжка на ведомства”, призова Каримански.

Това ще намали дисбаланса, предизвикан от увеличаването на минималната работна заплата от началото на 2023 г.

Според финансиста то не отговаря на ръста на икономиката, а целогодишното увеличение за цялата 2022 г. дори е малко над ръста на инфлацията.

Положително е, че бюджетният дефицит за годината е 2,9% от БВП – това е под допустимите 3%, необходими за приемането ни в еврозоната.

“Но е важно да се има предвид, че еднократните разходи са наистина само един път в годината – на касова основа е много нисък дефицитът, но той ще е за сметка на касовата наличност за 2023 г.

Средствата от плана за възстановяване са ясно целево насочени към развитие на икономиката и трябва да ги използваме затова. Също еднократен разход от 3,8 млрд. прибрахме от енергийните свръхпечалби”, предупреди Каримански.

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата.

„Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година.

Ако погледнем целогодишното повишение – то е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес.

Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца”.

Светът няма да може да живее по същия начин и да има същото спокойствие, както преди 2019 г., така че трябва да преосмислим консуматорското си поведение.

Трябва всеки да си даде сметка как да затегне бюджета си, да спадне търсенето и така да се компенсират инфлационните процеси.

Това посъветва финансистът Любомир Каримански.

“Не говоря за най-уязвимите групи и затова е много важно да преразгледаме солидарността, а не консуматорското поведение на най-богатите да стига до алчност.

Заможните хора трябва да си дадат сметка, че няма да са изолирани от тези процеси”, предупреди той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts