| | | |

Пак с кандидат за премиер, пак без правителство, но “Промяната” тества идеи да влязат като закони

В самата политическа сила не вярват, че ще успеят. Затова и не обсъждат имена на вицепремиери и министри

Академик след професор ще е поредният кандидат за български премиер, който днес ще застане до президента Румен Радев.

Николай Денков ще пробва след съименника си Николай Габровски да състави правителство с мандата на “Продължаваме промяната”.

В самата политическа сила не вярват, че ще успеят. Затова и не обсъждат имена на вицепремиери и министри, за да не “гърмят” излишно потенциални кандидати за постове. В почивния 2 януари Изпълнителният съвет на партията се е събрал, не изтече никаква официална информация.

Румен Радев избра първия работен ден на новата година, за да завърти рулетката, след като предложеното в рамките на първия мандат на ГЕРБ правителство начело с проф. Габровски не събра подкрепа в парламента.

До последно в “Продължаваме промяната” е имало колебания дали кандидатът им за премиер да отнесе папката от “Дондуков” 2, или да я върне веднага на държавния глава.

50:50 е било мнението на членовете на Изпълнителния съвет за това как да подходи партията с втория мандат, разкриха запознати.

Обсъжданията ще продължат до последния момент преди акад. Денков да се отправи към президентството, но надделявало мнението, че той трябва да вземе папката.

Целта е да се даде време на “Промяната” да пробва постигането на парламентарно мнозинство за приемане на програмна декларация, която след това да залегне като законодателни приоритети.

В последния работен ден преди коледната ваканция на парламента акад. Денков получи съгласието на три партии за изготвянето на такъв документ – “Демократична България”, “Български възход” и БСП, които дадоха своите приоритети.

На срещата тогава не присъстваха ГЕРБ и ДПС, които демонстративно напуснаха и първата консултация на “Промяната” седмица по-рано. А от “Възраждане” въобще не участваха в разговорите.

От ПП обявиха, че през ваканцията ще подготвят програмната декларация, която да бъде гласувана на 5 януари от парламента.

А още в първия работен ден на депутатите, Денков ще покани отново групи, дали своите предложения.

Ако няма подкрепа в пленарна зала за програмната декларация, няма да има подкрепа и за съставяне на правителството и “Продължаваме промяната” ще върнат мандата за съставяне на кабинет, обясни още преди Коледа кандидатът за премиер.

И в “Промяната” вече били наясно, че нямат шансове да прокарат свой кабинет, разкриха обаче запознати. Затова се очаква след седмица да върнат на президента празна папка – без състав на правителство в нея.

Няколко от депутатите силно искали да влязат в правителство, но надделявало убеждението, че предсрочни избори през март пак щели да ги направят първа сила.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts