| | | | |

Скандал: Адвокатът на Петков по жалбата му срещу Борисов е бивш колега на съдийката по делото

Съдията по делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов е бивш колега на адвоката на Кирил Петков – Стоян Мадин

Адвокат Стоян Димитров Мадин е освободен като съдия в СРС през 2019 година. От там са близките му отношения със съдията по делето Веселина Иванова Няголова. Преди това и двамата са били младши прокурори.

Странното е, че адвокатът на Петков не е поискал отвод на съдийката поради тези причини.

СРС е приел за съвместно разглеждане гражданския иск на Петков за 10 000 лв за причинени неимуществени вреди. Искът е частичен като пълният размер на претендираните щети от Петков са за половин милион лева.

Припомняме, Кирил Петков съди Бойко Борисов за клевета за половин милион лева.

Жалбата, подадена през август 2022, е заради думите на лидера на ГЕРБ, че Кирил Петков заедно с Асен Василев са взимали комисионни и средства от посредници за газа. Жалбата на Петков е от 60 страници.

В последната половин година бившият енергиен министър Делян Добрев начерта схемата, от която се вижда, че правителството на Петков е купувало до последния си ден газ на цена 110 евро за мегаватчас от румънското дружество WIEE, което е притежавано на 100 процента от швейцарското поделение на „Газпром”.

По думите на Добрев, ако българската държава беше запазила договора с руския енергиен гигант, сключен от кабинета „Борисов”, щеше да купува газ за 86 евро за мегаватчас.

Разликата между 86 и 110 евро, смятат от ГЕРБ, се поделя между „офшорки на Промяната” и „Газпром”.

За клевета може да се води гражданско или наказателно дело от частен характер – в него не участва прокурор, а тъжителят е обвинител.

Гражданските дела с искове за над 25 000 лв. обаче се гледат от Софийския градски съд, а не от районния, където Петков е внесъл документите си.

Петков уточни, че настоява срещу Борисов да бъде образувано наказателно дело. За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание.

В средата на ноември 2023 адвокатът на Борисов – Менко Менков разкри, че таксата, платена от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ е 12 лева.

Ако искът беше за 500 000 лв. би трябвало платената такса да е 20 000 лв. и делото да се гледа в Градския съд, а не в Районния.

Според адвокат Менко Менков исковата молба е нередовна, а искането за съвместно разглеждане – недопустимо.

Според съда обаче няма формални недостатъци в гражданската претенция на Петков и го обяви за допустим.

Менков каза още, че делото е опит да бъде затворена устата на лидера на ГЕРБ като политически опонент. Юристът нарече ПР ход изтеклата от самия Петков информация, че искът е за 500 000 лева.

По-късно пред журналисти Менко Менков допълни, че настоящият частен процес е продължение на невъзможността политически да бъде репресиран Бойко Борисов, благодарение на действията на прокуратурата и на българския съд най-вече, който обяви задържането на Борисов и Севделина Арнаудова за незаконосъобразни.

Процесът продължава на 9 януари, като защитата поиска и магистратите да допуснат трима свидетели

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Архив

Similar Posts