| | | |

Белгия обяви грипна епидемия, секторът на здравеопазването вече изпитва затруднения

Белгийският национален институт за обществено здраве Sciensano официално обяви грипна епидемия в сряда, като случаите скочиха до нива, подобни на тези на COVID-19, пише “Политико”.

“Грипът вече се завърна от известно време у нас, но вече са изпълнени всички критерии, за да можем да говорим за грипна епидемия”, казаха от института, като обясниха,

че има “явен ръст” на заболелите от грип, който се наблюдава от общопрактикуващите лекари, както и при лабораторни изследвания и хоспитализации.

Освен грипния вирус в момента циркулират вирусът на бронхиолита, коронавирусът и други респираторни вируси, които могат да причинят същите симптоми, допълват от института.

“Сега виждаме приблизително толкова пациенти с грип в нашите болници, колкото пациенти с коронавирус”, каза Стивън Ван Гухт, вирусолог в Sciensano. “

Но е много възможно броят на хоспитализираните пациенти с грип да поеме водеща роля.”

Секторът на здравеопазването вече изпитва затруднения поради високия брой случаи, но експертите прогнозират, че най-лошото може да предстои.

Пикът се очаква след три или четири седмици, според Ван Гухт, който добави, че “винаги е възможно да се ваксинирате срещу грип”.

Сезонът на грипа в Европа започна в началото на тази година: Приетите в болница поради заболяването нарастват от октомври.

Други страни като Германия и Словакия вече обявиха епидемия и се очаква още страни да го направят.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts