| | | |

БСП отписа “Продължаваме Промяната”, Нинова : Зад фасадата “План за възстановяване” започват да се прокарват лобистки закони

БСП изглежда окончателно е отписала проектокабинета на кандидат-премиера на ПП Николай Денков.

Това се разбра тази сутрин в началото на първото пленарно заседание на парламента за новата година.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП посочи основните приоритети на партията през новата година

Сред тях са:

Подкрепа на държавата за раждането на всяко дете, безплатни лекарства и учебници за деца, детско здравеопазване; майчинството да е толкова, колкото и минималната заплата.

Младите хора до 26 години да бъдат освободени от данъци. Закони на дистанционната работа, която се наложи в последните години заради кризите и така нататък.

БСП иска енергийни помощи за най-бедните

“Кризата ще свърши и няма да има нужда от тази подкрепа, докато ние умуваме какво е енергийно бедно семейство”, предупреди Нинова.

БСП е и за преизчисляване на пенсиите и за продължаваща държавна подкрепа за българската икономика и приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

“Забелязваме нещо в последните седмици!

Зад фасадата: “План за възстановяване и устойчивост” започват да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с изискванията на Европейската комисия, на Европейския съюз и на плана, който сме подписали”, предупреди Нинова и призова: “да се опитаме да сложим край на лобизма в българския парламент”.

Нинова посочи като голям проблем пред обществото ни и отношението към местната власт. Според нея, част от данъците, събирани от общините, трябва да остават при тях.

“В момента общинските болници, общинските детски градини плащат с 20% по-скъп газ, отколкото бизнеса. Общинските болници и детски градини плащат по-скъпо по 1 причина, че не могат да си възстановяват ДДС”

По думите й, парламентаризмът е заплашен от “пълзяща еднолична власт”.

Това беше непряка критика към президента Румен Радев, когото Нинова неведнъж е обвинявала, че се опитва да се овладее държавата.

Относно съдебната реформа, тя заяви.

“Години се нищи тази съдебна реформа. Такава дъвка е години наред! Като ластик се опъва навсякъде и по всички студия. Ами да вземем да я направим най-накрая и да се приключи с този въпрос”.

Предложения на БСП стоят “от месеци” в Правната комисия, подчерта Нинова и изтъкна:

“Дрогирани и пияни шофьори, които убиват хора по пътищата, да не се измъкват с условни присъди. Хора, които ежедневно прекарват мигранти през страната и ги намираме из цяла България, да не се измъкват с административни глоби за нарушения.

Внесли сме предложения без условни присъди, тежки наказания, включително затвор и отнемане на превозните средства и на имуществото на такива хора. И така нататък.

“Битовата престъпност е нерешен от години проблем”, подчерта Нинова.

Външна политика.

“Трябва да положим максимални усилия на всички институции да станем член на шенгенското пространство. Незаслужено обидната позиция към България да не бъдем приемани в Шенген трябва да бъде коригирана с общите ни усилия” .

“Препотвърждавам позицията на БСП за България по отношение на Украйна. България да се въздържа от намеса там”. Страната не бива да приема украински войски на българска територия, убедена е Нинова.

За еврозоната:

“Внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия влизаме в еврозоната с всички рискове и всички позитиви. Но тогава, когато няма рискове за българската икономика, за българските семейства, за българските доходи и за обедняването на българския народ”.

Самият Денков отправи слаб призив от трибуната към колегите си депутати да обърнат повече внимание на опита му да направи правителство.

Той изреди основните приоритети от проекта на програмна декларация, който ПП предложи на останалите политически сили, и подчерта, че документът обединява елементи от програмите на всички партии, с изключение на “Възраждане”.

Кандидат-премиерът предупреди, че отказът да се работи за правителство означава, че всъщност останалите формации работят за това Народното събрание да приключи скоропостижно своя живот.

Вчера той каза, че ако декларацията не получи подкрепа, въобще няма да предлага състав на кабинет, а директно ще върне мандата.

Темата за правителство засегна и водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той изтъкна, че обществото проявява търпение към политиците, които трябва да отговорят като намерят решение за редовен кабинет с ясен хоризонт и конкретни задачи за изпълнение.

По никакъв начин обаче не коментира мандата на ПП.

Карадайъ обяви, че в последните години “изборите се печелят от герои и спасители”, които обаче нямали компетентността да управляват страната.

Предупреди също, че нови избори ще имат само нежелани последици, включително може би и по отношение на държавното устройство на България. Така той намекна, също като Нинова, за възможността да се установи президентска република.

За отбелязване е, че лидерът на ДПС обърна внимание и на промените в Изборния кодекс, с които се обезсмисли машинният вот.

Карадайъ призна, че “уредбата не е достатъчно прецизна”, но промените били необходими, за да се поправят несправедливости в изборния процес.

Без ясна позиция за проектокабинета “Денков” остава БВ. Водачът на коалицията Стефан Янев днес само предупреди депутатите, че трябва да търсят начин да съставят кабинет, а не оправдания защо не успяват.

Само ДБ застана директно зад опита на ПП да състави правителство.

Съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов призова колегите си депутати да се отнесат по-сериозно към програмната декларация на Денков.

“Ние дължим на тази страна посока на надеждата, а не на отчаянието и страха”, заяви той.

Поводът за думите на Иванов беше изказването преди него на водача на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Националистическият лидер апокалиптично обяви, че страната е изправена пред демографска катастрофа. И междувременно съобщи, че партията му започва да събира подписи за свикване на референдум срещу въвеждането на еврото.

По-рано сутринта стана ясно, че ПП е пробвала да постигне компромис с БСП по един от въпросите, които най-много дразнят левицата – подкрепата за Украйна.

За тази цел хората на Асен Василев и Кирил Петков са смекчили текстовете за Украйна в програмната декларация, с която търсят политическо съгласие за създаване на правителство.

Това стана ясно след изказване на водача на депутатите на ПП Андрей Гюров пред Би Ти Ви.

Вчера Николай Денков спомена, че темата за Украйна е сред разделителните линии с левицата, както и промените в изборното законодателство.

Днес от изказването на Гюров се разбра, че промяна в позицията на ПП всъщност е имало. Не стана ясно какво точно е смекчено във формулировките и в кой момент.

На въпрос на водещия, че подобни различия не са позволили при кабинета “Петков” изпращането на оръжие за Украйна” Гюров бе категоричен, че правителството е успяло да работи добре и да реализира широка социална програма, без да застрашава фискалната стабилност.

И вчера преди редакциите текстът по отношение на войната в Украйна в декларацията на ПП звучеше доста общо.

В текста се казва: “Продължаване на подкрепата за Украйна в усилията й да отблъсне руската агресия и да възстанови мира при запазване на териториалната си цялост, съгласно решението на НС от 09.12.2022 г. – срок: до края на войната в Украйна.”

Гюров обяви, че ПП ще поиска декларацията да влезе в дневния ред на Народното събрание като първа точка за четвъртък.

Той разкритикува ГЕРБ и ДПС за отказа им да участват във водените от Денков разговори по евентуални бъдещи приоритети на кабинет с аргумента, че това не подхожда на системни партии.

“Защо ГЕРБ и ДПС отказват да водят разговори за създаването на детска болница, за изпълнението на плана за възстановяване”, попита Гюров.

Тома Биков от ГЕРБ задочно отговори по-късно в същото студио с аргумента, че и ПП са отказали да участват в опитите за постигане на съгласие при реализирането на първия мандат на ГЕРБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts