| | | |

Вежди Рашидов емоционално: Няма да забравя сълзите на моя баща

Няма да забравя сълзите на моя баща по време на Възродителния процес. От целия ми голям род всички заминаха – аз съм единственият, който остана в България, и ще живея като достоен български гражданин, докато умра.

Това заяви емоционално председателят на парламента Вежди Рашидов в пленарна зала в опит да потуши словесен спор между депутати от различни парламентарни групи след предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, направени от ДПС.

Рашидов призова колегите си промените да бъдат гласувани.

Ето как се разви скандалът:

Костадин Костадинов поиска да се предостави компенсация на пострадалите от турските терористи през 80-те години, а в момента се иска признаване за времето в затворите по време на комунистическия режим, за трудов стаж, както и изплащането на компенсации.

Тома Биков заяви, че макар и закъснял, дебатът около Възродителния процес и протурския тероризъм, се състои.

Асен Василев пък заяви, че е съгласен с изказването му в частта с Възродителния процес, но дали тези компенсации, било редно да се правят през социалната система.

Йордан Цонев се възмути в изказване, че темата се била политизирала и се вкарала в друга плоскост.

“ДПС черпи вдъхновение от малката Тюркян, от мирния протест срещу въоръжената власт, а не черпи вдъхновение от терористични актове, които ДПС е осъдило“, каза той.

“Ние черпим вдъхновение от нелегалната организация, основана от д-р Ахмед Доган. Терористичните актове ние ги осъждаме“, заяви Мустафа Карадайъ.

“Днес ни е рождения ден. Д-р Ахмед Доган е архитектът на българския етнически модел, чиято основна философия, е философията на заедността.

Завеща ни и една мисия – да бъдем гаранти за мира и стабилността в нашата родина и да пазим целостта на България“, допълни той.

“Не трябва да отваряме стари рани, трябва да сме много внимателни. Всички документи за Възродителния процес са публикувани. Никой не е посягал на вярата“, апострофира ги Костадин Костадинов.

Пак се включи Асен Василев.

“В цяла Европа пенсионната система е разходо-покривна. Бюджетите в една или друга степен дофинансират системите.

В България спокойно можем да си покриваме пенсионните разходи“, обясни той на Йордан Цонев, който изтъкна по-рано, че имало проблем в българската пенсионна система.

“Темата е много чувствителна. Гледам залата е пълна със 70% млади хора, някои не сте били родени по време на тези процеси. Няколко думи, много се каза, Данчо Цонев се изказа сериозно.

Българските турци са достойни български граждани. Това, че са малцинство, не ги прави по-малко граждани”, взе думата председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който едновременно с това призова депутатите да приемат този закон.

“Второ – тук става въпрос, ставаше дума за нещо много неприятно и насилствено и не го пожелавам никога в историята това да се случи.

Много българи се срамуваха от това. Живях между достойни български граждани. Нямам правото да им искам извинението на всички. Това беше една реакция, отвратителна”, заяви Рашидов.

И продължи:

“Днес говорим за едни 7 млн. пари. Това са хората, които построиха България, аз бях в Строителни войски. Днешна България се строи от същите тези хора.

До изселниците – даваха им 24 часа на бащите, понеже йерархията е силна, тръгваше цялото семейство. От целия ми голям род всички заминаха.

Няма да забравя сълзите на моя баща. Тези хора работеха тютюна на България, тези 7 млн. най-малко ще ни уплаши като държава.”

“Аз съм единственият от рода си, който остана в България и ще живея като достоен български гражданин, докато умра“, категоричен бе Рашидов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts