| | | |

ПП разтягат локуми за математика и кабинет, Карадайъ ги свали на земята

Народните представители в 48-то Народно събрание събраха кворум за стартиране на първото пленарното заседание за новата 2023 г.

В началото на заседанието изслушаха химна на Република България, както и химна на Европейския съюз. Единствено парламентарната група на “Възраждане” седна докато звучеше химна на ЕС.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков застава начело на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и СРС-тата.

Това обяви в началото на днешното пленарно председателят на НС Вежди Рашидов.

Комисията се председателства на ротационен принцип от парламентарните групи и шефът й се сменя в началото на всяка сесия. Досега начело бе Даниел Митов от ГЕРБ. Сега постът се поема от Рашков като депутат от втората по големина група “Продължаваме промяната”.

„Тъй като е първият ден от новата парламентарна сесия, естествено е да поставим въпроса – кое е най-важното, което може да свършим. Отговорът е един – да изберем редовно правителство.“

С тези думи на трибуната на парламента се качи акад. Николай Денков, който е кандидат за премиер с втория мандат, даден на ПП.

„Именно затова подходихме различно от всичко правено досега – опитахме се да комбинираме целите и задачите, които може да изпълним през следващата година“, каза той и прочете само един параграф от декларацията, която формацията предлага като програма за евентуален кабинет.

„Питам всеки от вас с кой от приоритетите ни не сте съгласни и с коя дейност не сте съгласни“, каза той.

„Критиките бяха много интересни. Ръководителят на една парламентарна група каза, че това са техни приоритети, взети от тяхна програма. Други подкрепиха декларацията, но не подкрепят няколко текста в нея.

Това показва, че сме си свършили работата и сме обединили наистина най-важните точки и теми. Можем ли да работим заедно и да ги постигнем.

Тогава всеки от вас, когато обсъждаме в петък тази декларация, моля да отговори на следните въпроси.

Дали сте съгласни тази декларация да бъде приета и да се търси състав на редовно правителство.

Ако пък не сте съгласни, как си представяте кабинет с трети мандат? Ако не можете и на това, значи искате избори“, смята Денков.

„И в математиката и в живота 2 и 2 прави 4. Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности за редовно правителство, това означава, че от самото начало сте се готвили за избори“, каза той.

След него веднага на трибуната застана лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ.

„Отбелязваме 3 години на ДПС от д-р Ахмед Доган. Основната ни философия е обединеността. Изминалата година обаче бе безпрецедентна – тя върна кошмара на войната в Европа, постави ребром въпросите за новия световен ред.

Видяхме последните неуспешни избори. Бяхме поставени пред голямо изпитание още в началото на 48-то НС при избора на председател. Провали се и шансът за кабинет с първи мандат“, заключи Карадайъ.

По думите му вторият опит за съставяне на правителство е направен по идентичен начин с първия.

Според него отговорността на всички трябва да е ангажирана от третия мандат, без значение от последиците за рейтингите на партиите.

„Трябва да намерим решение за редовен кабинет с ясен хоризонт и конкретни задачи за изпълнение“, каза той.

По думите му няма да има извинение за никого, ако политиците се провалят в този си опит.

„Хората искат редовен кабинет. Те ни дават ясен знак, че ни дават шанс да преодолеем политическата криза, която ни води към институционален срив.

Демонстрират изключително търпение и ние не трябва да проваляме тази възможност“, смята лидерът на ДПС.

Той прогнозира отново предсрочни избори пред страната.

„Изборите се печелят от месии през последните години, които убеждават как ще махнат лошите и с това ще решат проблемите на хората, като преди това са създали лицето на лошия в образа на политическия си опонент“, анализира той.

Според него обаче проблемите на хората само се задълбочават, а ситуацията не се подобрява.

„Тези политически сили се оказват силни само в омразата, отрицанието и създаването на лош образ в опонента. Тези сили нямат капацитета да управляват.

Трябва да спрем с лъжите и да поставяме национални приоритети“, каза той.

Карадайъ призова партиите да загърбят политическия егоизъм.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts