| | | |

Докладът за Gemcorp мина през парламента, отива в МВР и ДАНС

Народното събрание прие доклада на временната комисия, която разследва всички обстоятелства около подписания от правителството на Кирил Петков меморандум с Gemcorp и IP3 Corporation.

След решението докладът ще бъде изпратен на ДАНС, служебното правителство и МВР за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им.

Докладът бе приет със 129 гласа “за” от депутатите на ГЕРБ, БСП, ДПС, БВ и “Възраждане”.

Споразумението беше сключено по времето на кабинета “Петков” и прекратен седем месеца по-късно след серия политически скандали.

Меморандумът беше за евентуално сътрудничество между държавата и частната компания в САЩ по множество теми в енергетиката – модернизация на мини в Маришкия басейн, газовата връзка с Гърция, подобряване на системите на “Топлофикация София”, ядрени мощности.

В доклада на комисията се твърди, че докато е бил премиер Кирил Петков набързо е подписал меморандума за разбирателство с Gemcorp и IP3 Corporation., без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании.

От него става ясно, че двете компании описани в меморандума са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по груб начин.


Дебатът преминава основно в нападки и обвинения между ГЕРБ, по чието искане беше създадена комисията, и “Продължаваме промяната”.

От ГЕРБ изразиха сериозни притеснения, че заради меморандума България ще търпи сериозни финансови щети. От ПП категорично отхвърлят тези съмнения.

Венко Сабрутев отново поясни, че меморандумът е представлявал само инвестиционно намерение, а инициатор за прекратяването му е бил тогавашният премиер Кирил Петков:

“Меморандумът е необвъзващ документ. Става въпрос за писмо за инвестиционно намерение. Меморандумът е вече прекратен без санкции за българската държава. IP3 и Gemcorp нямат, подчертавам, нямат претенции към Българската държава.

Това беше потвърдено в писмена форма от двете компании и от Министерство на енергетиката. Няма установени финансови или други вреди за държавата”, каза той.

Десислава Трифонова от ГЕРБ, която беше председател на временната комисия, посочи, че по времето на правителството на Кирил Петков, освен съмнения за далавери и кражби, инвестиционната политика в страната е била слаба.

По думите ѝ за 7 месеца кабинетът Петков е привлякъл преки чуждестранни инвестиции само за 43 милиона евро.


По време на дебата от ПП отправиха обвинения към ГЕРБ за корупция, “чували и сакове от магистралата”.

“Корупция е равно на ГЕРБ”, заяви Настимир Ананиев.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова му отговори, че за времето на своето управление предишните управляващи не са успели да докажат, че е имало пари в чували, че се краде от магистрали, нито че е имало корупция при управлението на ГЕРБ.

“Неслучайно не спечелихте изборите, няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България, коментира тя. “Сбогом, аматьори!”, обърна се Атанасова към ПП.

“Няма какво да кажете, освен сега да ги лъжете за нещо друго и след 6 месеца пак историята ще покаже, че вие сте от грешната страна”, отговори Асен Василев от ПП

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts