| | | | |

Къде е прокуратурата? СКАНДАЛНО от доклада за Gemcorp: Без проверки щели да им дадат чувствителна информация за цялата енергетика

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, приключи дейността си с доклад, в който се съдържат плашещи разкрития.

Заключението е, че интересите на държавата не са били защитени,

а въпреки уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била проверена предварително, а след получената постфактум притеснителна справка от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви действия, гласи едно от заключенията.

На 8 април в парламента Петков уверява, че собствеността на Gemcorp и IP3 Corporation вече е била проверена.

При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп международни документи и устройствени правилници.

Компаниите са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по доста груб начин.

Gemcorp и IP3 Corporation са започнали светкавично да действат по сключения меморандум.

Дори и скандалът, който се разрази в края на март, когато стана ясно, че има руска връзка в тяхната собственост, не ги разколебава.

На 12 април от IP3 Corporation искат среща с БЕХ, на която да се обсъдят най-подходящите за България технологии за чиста енергия. БЕХ потвърждават възможността за среща.

През май IP3 Corporation разширява полето си на действие към “Мини Марица Изток”, искайки среща за обсъждане на възможностите за разработване на хибриден комплекс.

Особено странни са направени искания от Gemcorp до “Булгаргаз” за предоставяне на информация за компанията.

Кореспонденцията е водена по повод идеите за партньорство в доставките на втечнен природен газ. По този повод от Gemcorp искат “Булгаргаз” да предостави серия от документи за актуалното състояние на компанията, банкова референция, както и копия на паспортите на всички директори.

Още преди разпиването не меморандума е било ясно, че значителна част от разписаните дейности за сътрудничество имат много конкретен характер, като например анализиране на възможностите за разполагане на ММР на площадка Белене и площадката на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” след тяхното „пенсиониране”, което налага да се нотифицира ЕК.

Проектът на меморандум за разбирателство е с правно-незадължителен характер, но в чл. V „Общи съображения“ е предвидено изключение „с изключение на чл. VI и VII, този меморандумът не създава никакви правно обвързващи задължения между страните“.

Отбелязано е, че „Всички спорове, произтичащи от или във връзка с Меморандума за разбирателство, ще бъдат окончателно уредени съгласно Правилника за арбитраж на Международната търговска камара от един арбитър и повече назначени в съответствие със споменатите правила за арбитраж.

Меморандумът за разбирателство се ръководи от законите на България. Мястото на арбитража е във Вашингтон, окръг Колумбия. (В последствие мястото на арбитража е променено на Париж).

На заседанията на комисията бяха изслушани министъра на енергетиката Росен Христов, предшественка му Александър Николов, шефа на ДАНС Пламен Тончев и министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Главните действащи лица Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев, така и не се явиха.

Вижте целия доклад ТУК

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts