| | | |

Христо Грозев: Чувствам се заплашен да се завърна, у нас са инфилтрирани много агенти

България трябва категорично да заяви, че руски закон за цензуриране на информацията не може да бъде насочван към чужди граждани или руски колеги, принудени да емигрират заради него.

Национален интерес на България е да разшири този казус извън моето обявяване в този списък към правата на всички журналисти в Европа, потенциално застрашени от преследване от Москва.

“Чувствам се заплашен да се завърна в България. Наши разследвания показват значителна инфилтрация на руски агенти в страната.

Ако се разхождам в родния Пловдив или по морето, за мен има опасност. По-спокоен съм аз и за семейството си в страната, в която се намирам.”

Това заяви Христо Грозев от разследващата група “Белингкат” при изслушването пред българска парламентарна Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения.

За мен е абсурдна тезата на посланик Елеонора Митрофанова, че обявяването ми за федерално издирване било послание към мен, че не съм добре дошъл в Русия, защото аз имам забрана за влизане още от 2012 г., допълни Грозев.

Повече от очевидно е, че Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист и това е послание към всички разследващи журналисти, каза Грозев.

Даниел Митов от ГЕРБ каза, че за него тезата на Русия в случая е абсурдна и е ясно, че България трябва да реагира и най-малкото да призове европейските институции да реагират.

Той го попита какви действия, вътрешни и в чужбина, биха довели до “по-ярко изразяване на позиция и биха били полезни за него и други разследващи журналисти в такава ситуация”.

Запитан дали има идея кои точно разследвания са предизвикали тази реакция на руското следствие, Грозев отвърна, че най-вероятно това е идентифицирането на 33-ма руски военни, програмиращи ракетите, с които се убиват хора в Украйна и се разрушава украинска инфраструктура.

Те бяха санкционирани от ЕС преди две седмици и дни след това излезе името ми за издирване, допълни той.

По моя информация делата за експлозиите в България, извършени според нашето разследване от ударна група на ГРУ, се движат много бавно.

Други страни – Чехия, Украйна, Великобритания – разследват същите престъпници за подобни действия.

Но по мои данни българската страна не изпраща подобни подробни запитвания поне към украинските органи и така не съдейства за разкриването на атентати на руска военна група на територията на НАТО.

Тези хора не са скрити и не е вярно, че прокуратурата не може да ги открие – те са назначени от Владимир Путин за негови представители в различни райони.

България трябва да си изясни кои са източниците на заплахи за националната сигурност, допълни той.

Общувам само единствено с органите на ДАНС, които проявиха интерес към моята безопасност, каза още журналистът на въпрос дали и кои български институции са се свързали с него.

След извикването на Митрофанова във външно министерство с него не са се свързвали или информирали никой от правителството, външно министерство или президентството, отговори той на Десислава Атанасова.

Това което виждам в България е по-голяма концентрация на агенти на влияние, на конкретни агенти на руските служби поради лежерно отношение към даване на разрешителни за пребиваване на хора с имоти на Черноморието.

Допуснали сме като количество доста голяма инфилтрация на латентни агенти на руските спецслужби.

Това не е необратим процес – при ревизия на раздадените визи ще се открият големи, може би стотици или хиляди такива притежатели на местожителство и може да се вземат мерки срещу тях.

При по-стриктен контрол при бъдещо издаване на визи, тази численост може да се ограничи, обясни той.

Има хора, идващи от Русия с етикета на нови опозиционери, но са хора на руските спецслужби, допълни Грозев.

България е едно от ключовите за руските служби страни защото много по-лесно се намират ятаци и помощници, посочи още той.

Поради ниския стандарт на живот в България тази дейност им излиза много евтино. Страната ни е място сравнително лесно за инфилтриране, са ми казвали хора от руските спецслужби.

Затова според тях България е лесна плячка, допълни той.

Ивайло Мирчев от “Демократична България” попита знае ли за български журналисти, които са получавали финансиране от Русия под каквато и да е форма и може ли да посочи конкретни имена.

“Убеден съм и имаме доказателства за финансови потоци, предал съм ги на българските правоохранителни органи, но предпочитам те да си свършат работата и да не посочвам имена”, отвърна Грозев.

Като пример посочи, че “един от тези канали, по които са давани дезинформационни материали срещу заплащане, минава през македонския гражданин Дарко Тодорович, който се подвизава като кореспондент и експерт по руски и украински теми”.

Просто проверете в кои български медии са публикувани негови дописки, завърши той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts