| | | |

Димитър Манолов: Важното е, че заради едни безотговорни типове всички ние ще останем без …

“За съжаление, въглищните централи са опората на енергетиката. Казвам за съжаление, защото имаше други времена, в които в Козлодуй работеха 6 реактора и тогава въглищните централи балансираха производството на електроенергия и произвеждаха около 40% от тока, който ползваме.

Сега нещата са обърнати наопаки. Сега те произвеждат около 60% и няма с какво да ги заменим истински. Технически няма с какво”

Това заяви в предаването “Денят започва” по БНТ президентът на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов.

“За съжаление, има много аналогии. По същия бездарен начин се върши. Нищо чудно някой да е взел някой лев от тази работа.

Не това е важното. Важното е, че всички ние ще останем без ток.

Няма невинни, а те се упрекват взаимно”, така Манолов отговори на въпрос дали свързва договарянето за затварянето на реактори в Козлодуй и договарянето на намаляване на мощности на въглищните централи.

Манолов заяви, че не е възможно предоговаряне на Плана за възстановяване е невъзможно, защото Европейската комисия няма да се съгласи.

“Трябва да уведомим ЕК, че България не е в състояние да изпълни този ангажимент, който е поет. Точка.

Какво ще стане с парите -тогава ще му мислим какво ще правим.

Ние трябва да начертаем линията, от която връщане назад няма. Казваме не сме в състояние и това нещо може да бъде аргументирано по 100 начина, защото нищо в света на енергетиката не е същото”, коментира той.

Има откъде сами да си получим средствата, посочи Димитър Манолов.

Според него няма никаква логика в настояването на ЕК за затварянето на въглищните мощности у нас, защото България ще остане без ток и ще губи пари.

По думите му не е вярно, че България постоянно е в наказателни процедури заради замърсяването на въздуха и коментира, за това са думи на “безотговорни типове”, които “ще се измъкнат безнаказани”.

“Когато свършат въглищата в Маришкия басейн, след 40-50 години, тази потребност (от въглищни централи – бел. ред.) ще отпадне от само себе си.

Но дотогава ние ще имаме време да види с какво да заместим тези мощности.

Сегашните решения са неработещи – на нас ни се предлага да ги заменим с ВЕИ-та, да кажем най общо, а внос няма откъде”, каза Димитър Манолов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts