| | | |

Тъжна вест! Само на 58 г. почина обичан от милиони

Светът на футбола продължава да бъде разтърсван от тъжни новини за кончината на футболисти с голям принос за играта.

След като се разделихме в края на миналата година с Краля Пеле и Синиша Михайлович, днес си отиде и Джанлука Виали.

Легендарният бивш нападател на Сампдория е починал в Лондон на 58-годишна възраст, след като от 2017 година насам се бореше с рак на панкреаса, предаде Спортал

В последните седмици той беше настанен в лондонска болница, където водеше борба с рак на панкреаса и неговото семейство по спешност пътува до английската столица, за да може да прекара Коледа в неговата компания.

Джанлука Виали е бивш футболист на Кремонезе, Сампдория, Ювентус и Челси. Като национал на Италия участва на световните първенства през 1986 и 1990 г. Носител е на бронзов медал от Мондиал`90.

На клубно ниво е печелил шампионската титла на Италия два пъти (през 1991 г. със Сампдория и през 1995 г. с Ювентус).

Четирикратен носител на купата на страната (три пъти със Сампдория и един път с Юве). С двата тима има по една Суперкупа на Италия.

Като футболист на „моряците“ от Генуа печели КНК през 1990 г. Със „Старата госпожа“ от Торино взима трофеите от Шампионската лига (1996 г.) и Купата на УЕФА (1993).

Като футболист на Челси триумфира с ФА Къп (1997 г.), Купата на Лигата (1998 г.), КНК и Суперкупата на УЕФА през 1998 г.

Треньорската му кариера започва в Челси, където първо е играещ наставник в периода 1998-99, а след това заема само мениджърската позиция.

Извежда на „сините“ от Лондон до спечелването на ФА Къп и Чарити шилд през 2000 г. В периода 2001-02 е начело на Уотфорд.

От октомври 2019 г. до декември 2022 г. Джанлука Виали заемаше позицията на шеф на делегацията на националния отбор на Италия.

През този период „адзурите“ спечелиха Евро 2020 под ръководството на бившия му съотборник в Сампдория и националния отбор Роберто Манчини.

Виали е поредната футболна легенда, загубила живота си през последните седмици. Както е известно, след неуспешна битка с рак напоследък починаха Пеле и Синиша Михайлович, който също е оставил голяма следа в Сампдория.

В края на декември 2022 г. футболът се прости и със световния шампион с Англия от 1966 г. Джордж Коен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts