| | | |

Вместо след убийствения доклад на ИПБ Шишков да оправи пътищата, подхвана атака срещу Фандъкова

„Проблемите с магистралите са два – имаме изключително малко магистрали. Когато повече от половината не са изградени, движението е много по-интензивно, а магистралите се износват много бързо. Проблемът с жълтите павета в София също е много сериозен“.

Това заяви в предаването „Тази събота“ по бТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той е поканил кмета на София Йорданка Фандъкова заедно да направят инспекция на ремонта на жълтите павета в столицата.

От Столична община потвърдиха, че кметът и екипът й ще участват в съвместната проверка с министерството, защото действително проблемът е сериозен.

Затова и лично Фандъкова поискала и е наложена глоба от 100 хил. лв. за увреждане на жълтата паважна настилка на изпълнителя.

Стойността на целия ремонт пред парламента е 204 хил. лв., но Столична община отказва плащането заради некачественото пренареждане.

Името на арх. Иван Шишков нашумя в скандала, избухнал през февруари 2021 г, след като необезопасен и незаконен кабел, захранващ павилион и стърчащ от шахта, уби с ток момче насред оживено кръстовище в София.

Последва спор кой е виновен за инцидента и кой носи отговорност за злополучния търговски обект – болницата, с която има договор, или общината.

Шишков, който тогава бе главен архитект на община „Триадица“, подаде оставка по настоявнане на Фандъкова, но подчерта, че не се чувства виновен.

Фандъкова обаче обяви тогава, че има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”.

Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата, за нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Делото за смъртния случай продължава.

Настоящата атака на Шишков срещу кмета Фандъкова идва, след като от Института за пътна безопасност (ИПБ) обявиха шокиращ доклад, че незабавно в България трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали поради висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.

Ограничителните системи за пътищата са увредени на 415 места вследствие на ПТП, а около 80% от положената маркировка не отговаря на минималните изисквания за светлоотразителност през тъмната част на денонощието.

Инспекцията, извършена от експерти в края на миналата година, излезе с доклад озаглавен “Магистралите на смъртта”, в който се добавя, че приблизително 250 км от отводнителните съоръжения се нуждаят от възстановяване, рехабилитация и почистване.

Констатирани са неправилно поставени знаци на 31 места, а на 18 места не е премахната временната организация за движение. Необходимо е било извършването на текущ ремонт на 480 км от пътната настилка.

Оправданията на Шишков

„В момента на места се сменят мантинели, пуснахме движението през „Витиня“. За последните 5 месеца се вижда, че има напредък, но няма магическа пръчка. В пътния отрасъл през последните години няма стратегия“, подчерта той.

Министърът добави, че има проблем и с граничните пропускателни пунктове.

„Нашите КПП-та са изключително непроходими. Има проблем с пропускливостта. Водят се разговори с Турция по наше предложение да се разшири пункта „Лесово“.

Ще се направи скоростен път между пункта и АМ „Марица“, за да имаме не един, а два пункта. Потокът е огромен“, категоричен е той.

„Проблемът с АМ „Струма“ е заложен от времето на Борисов. Чак сега имаме крайна процедура, за да се финализира да се изследват мерките за опазване на природната среда, а след това да се изготви подробния устройствен план.

Аз считам, че ще има разрешение за малък участък през април. Политиците говорят много за магистрали, а правят малко“, обясни Шишков.

Жълтите павета

Шишков покани кмета на София Йорданка Фандъкова да направят съвместна инспекция на жълтата керамична паважна настилка в централната градска част на столицата, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Инспекцията е предвидена за неделя от 11 часа.

„Надявам се да дойде. Проблемът е много сериозен.

Увеличили сме срока за построяване. Той беше до март, увеличили сме срока, за да не загубим европейските пари. З

а месец и половина не получихме отговор – има ли проблем в проекта, има ли проблем в строителството и в кого е проблемът, за да се случва това. Жълтите павета са пред очите на всички нас, които обичаме София“, обясни Шишков.

„Ние не искаме да наложим финансова корекция на София, защото ще накажем София, а не Фандъкова. Аз не искам да наказваме София, а да бъдат завършени проектите“, подчерта министърът.

Той е категоричен, че няма лични отношения към кмета Йорданка Фандъкова.

Плащанията към пътните фирми

„Като парцели бяха разделени министерствата. Важно беше регионалният министър да направи анализа и тогава да се пристъпи на разплащане.

Тогава се платиха 50% на фирмите. В момента сме платили всички текущи ремонти, които са извършени на 100%.

Ремонтите, които са извършени, но са незаконни не по вина на строителните фирми, не можем да ги платим, защото са незаконен строеж“, коментира регионалният министър.

Той уточни, че е внесено предложение в Народното събрание незаконните ремонти да бъдат обявени за търпими, което да позволи разплащането.

„Проблемите трябва да се решават по законов ред, а не под натиск или с политически решения“, допълни арх. Шишков.

Тол системата

„Намаляването на винетките е решение на предишното правителство. С товарните коли отложихме увеличението за лятото.

То беше направено без задълбочен анализ, защото тежестта щеше да падне върху българските превозвачи и ние да платим“, отчете министърът.

Според него даването на концесии на пътища ще намали корупцията и ще повиши качеството на поддръжката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts