| | |

Инцидент с българска техника при изтеглянето на цистерните край Пирот

Инцидент с българска техника се е случил при изтеглянето на цистерните, пълни с амоняк, край Пирот, съобщи Нова тв.

“Вчера с помощта на 11-те изпратени български служители и техника са вдигнати две цистерни. След втората цистерна килограмите натежават и пътят леко поддава”, обясни Диляна Дойчинова от пресцентъра на транспортното министерство.

Тя припомня обаче, че участъкът все още е затворен. Изведени са и 11-те български служители, които работят там на място.

Все още не ги допускат да продължат да работят от съображение за сигурност, но се очаква, че в днешния ден ще се върнат на терен.

Няма информация за допълнително изтичане на амоняк. Българският екип работи с предпазни средства.

Очаква се до 10-11 януари да бъде възстановена транспортната дейност в района и да се отпуши основният трафик към Европа. В България са блокирани към 630 вагона.

В края на миналата година влакова композиция с 21 цистерни, пълни с амоняк, дерайлира в близост до Пирот, Сърбия. В следствие на инцидента двама души загубиха живота си, а 51 бяха настанени в болница.

По молба на транспортното министерство на Сърбия страната ни изпрати влак със специализирана техника, както и два 50-тонни крана.

Екип от 11 висококвалифицирани служители помагат за вдигането на общо четири от останалите цистерни, които все още бяха на железопътните релси.

Заради тях ЖП транспортът в района все още е блокиран.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts