| | | | |

Любен Дилов скочи на Максим Генчев, каза колко тежко е на дъщерята на Радев

За бъдещия проект “1934” на режисьора Максим Генчев, за участието на президентската дъщеря Дарина Радева в него и непотизъм ли е това, защо последният филм на режисьора за Ботев е със слаба оценка от публиката, а БНТ ще го финансира пак?

Вижте интервюто на депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов, пише Трибюн.бг

-Г-н Дилов, как става финансирането на филмови проекти у нас?

-Има много начини. Имате идея и може да кандидатствате в Националния филмов център, може да кандидатствате в БНТ, на различни места.

Вие сте на ниво идея в началото и може да получите финансиране за развиването ѝ, защото е добра. Но може и да не получите.

Аз по-често не съм получавал, отколкото съм получавал, въпреки че имам впечатляващи успехи в киното и телевизията. После пак има процес за дофинансиране, но никъде не се говори кой ще играе!

-А може би Максим Генчев е търсил пари от частни инвеститори за следващия си проект “1934” и е използвал името на бъдещата “Коканова” – актрисата и дъщеря на президента Радев Дарина Радева?

-Най-вероятно. Сега бъдещата “Коканова”, аз не искам да съм на мястото на това момиче.

Освен че баща ѝ е президент, да носи на раменете си и отговорността да е бъдещата “Коканова”! Не ѝ прави добра услуга Максим.

Но от всичко, което се случва, установявам, че той не е много умен, макар че беше прекрасен актьор.

В мой сериал е играл и се справи чудесно, направи прекрасна роля. За него като актьор “копче не мога да кажа”, но като режисьор имам купища забележки оттук до хоризонта.

-Но в неговия филм за Ботев вече са похарчени обществени средства?

-Единственото място, където БНТ може да търпи укори, е, че е видяла продукта предварително. Моето обяснение е, че 2023-та е годината на Ботев, а БНТ нямат собствена продукция.

Идва човек с готова продукция, няма ги великите режисьори – Тео Ушев не ще да прави такъв филм.

Няма кой да им го направи и те казват – той е готов филмът, ще им дадем някой лев, няма да харчим и имаме филм за годишнината на Ботев. Това е била логиката.

На 100% съм сигурен. Изобщо не са мислили дали е добър. Освен това Максим хитро си е подредил целия диалог върху текстове на Ботев, Вазов, че на едно място има и от Яворов, от “Арменци”.

Цялата тази история е по-скоро забавна, отколкото драматична!

-А накрая и соцлидерката се включи в нея при изслушването на шефа на БНТ в парламентарната комисия по култура…

-А това ни дойде от изневиделица! На всичко отгоре с Тома Биков бяхме обвинени, че сме едва ли не пропрезидентски хора.

Аз даже ѝ казах – “извинявай, аз два пъти съм се яяавал срещу този президент, който ти издигаш”.

Нинова издигна Радев, да не го издигам аз! Два пъти съм ходил срещу него на избори, а да ме обвинява сега с идиотията, че защитавам Радев, който използва служебното си положение в изгода на дъщеря си – непотизъм е думата.

Момичето е малко, нито е било на екран, нито е имало някакви роли!

-Целта вероятно е да се засегне Радев?!

-Не ѝ прави чест. Аз донякъде слагам знак на равенство на поведението на Нинова с клипа на Слави. С какво се занимаваме сега?! Какви са тези глупости!

-На финала нещо ще покаже ли проверка на Сметната палата в БНТ?

-Сметната палата не се произнася по целесъобразност. Тя се произнася по законосъобразност, а филмът за Ботев е проблем по целесъобразност – дали е целесъобразно да се финансира такъв проект.

Законово съм сигурен, че е “далавера” за телевизията в добрия смисъл на думата. Тя за малко пари получава продукт, който е много по-скъп. Не го плаща, а той става неин.

-Въпросът е, че публиката не го определя като добър?

-А колко добри филми прави годишно България? За щастие съотношението е добро.

Спрямо малкото филми, които правим, повече от половината са прилични. Има обяснение за това – дължи се на Националния филмов център и на Киноцентъра – на американците, които вдигнаха критерия, но има и издънки, няма как.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts