| | | | |

Бивша депутатка от ПП разказва в зала за душевните терзания на Кирил Петков, съдийката – близка на адвоката на Кирил Петков

Софийският районен съд даде ход на делото по обвинение на Кирил Петков срещу Бойко Борисов за клевета.

Защитата на лидера на ГЕРБ поиска производството да бъде прекратено тъй като в 10.00 часа Кирил Петков и неговият адвокат не са били в залата, но искането бе отвърлено с мотив, че двамата са били в съдебната зала при обявяването на началото на делото, съобщи БНТ.

След това адвокатите на Борисов поискаха и отвод на председателя на съдебния състав Веселина Няголова с мотив, че тя не е безпристрастна, тъй като тя е работила със защитника на Кирил Петков адвокат Стоян Мадин, а освен това била в “близки отношения” с него.

Защитата на Бойко Борисов се позова на множество публикации в различни електронни сайтове.

Двамата са били колеги в Софийски районен съд до 2019 г.

Според адвокатите на лидера на ГЕРБ също така адвокат Стоян Мадин е определен за защитник на Кирил Петков след разпределението на делото на съдебния състав, председателстван от Веселина Няголова.

Те считат и за необосновано определение по делото, в което не били обсъдени възраженията на защитата, но пък били разгледани възражения, които не са изтъквани.

Адвокат Менко Менков се обоснова и с това, че в началото на заседанието по делото съдия Няголова отбелязала, че е коректно частния тъжител за бъде изчакан, тъй като Петков не е в залата, защото дава интервю.

Менков риторично запита от къде съдът знае, че Петков говори с журналисти пред сградата.

Адвокат Стоян Мадин пък от своя страна определи като “полицейски записки” публикациите, използвани за аргумент в подкрепа на изкането за отвод на председателя на съдебния състав. които са повод за искането били “полицейски записки”.

Съдът не уважи искането на адвокат Менков и даде ход на второто заседание по делото.

Кирил Петков не изчака съдия Веселина Няголова да обяви дали ще си направи отвод и напусна сградата на съда.

На излизане той коментира:

“Г-н Борисов го няма, защото го е страх да застане пред един истински съдия”. Според съпредседателя на ПП “краката на лъжата са къси и това се доказва в съдебната зала”.

“Къде е Бойко Борисов – няма го в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, в тази зала има последици. Аз съм тук, защото няма какво да крия”, обяви на излизане от залата Кирил Петков.

“Небезизвестните адвокати на Борисов се опитват да се измъкнат, по какъвто начин те могат, за да не се стигне до обективната истина”, добави той.

“Г-н Борисов показа, че го е страх да застане в съдебната зала пред български съд, пред истински съдия и дори да изкаже нещата, които говори от сутрин до вечер. На лъжата краката са къси”, завърши съпредседателят на “Промяната”.

Съдия Веселина Няголова отказа да си направи отвод и делото продължи с разпит на свидетели.

Свидетели на съпредседателя на “Продължаваме промяната” са бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров, бившата депутатка на ПП Мирослава Петрова и Венко Сабрутев.

В съда Мирослава Петрова заяви, че познава Петков повече от 10 години от съвместното им защитаване на граждански каузи – за туризма, за Корал и т.н. Познава цялото му семейство, включително и баща му. Сближила ги е любовта към природата и към България.

Тя разказа още, че се е видяла с Кирил Петков на ул. Чаталджа, където е офиса на “Промяната”, и е повдигнала въпроса, за изявлението на Бойко Борисов във Фейсбук през август 2022 г., в което той обяви, че Кирил Петков и “Промяната” са откраднали по 150 милиона за месец през газови посредници.

Според нея Кирил Петков бил разтревожен и казал, че е много силно обезпокоен, защото образът му щял да бъде приравняван с образа на Борисов и това прави невъзможна каузата на “Промяната”, т.е. тя не може да се случи.

Петков споделил, че това е атака по неговата чест и достойнство. И е потърсил защита на обществения интерес чрез съда и основната му теза е била “никога да не бъдем като Борисов”.

Венко Сабрутев също даде показания.

Той заяви, че не вижда как министър-председателят може да повлияе на закупуването на газ.

Въпросът на хората, които го питали по време на изпълнение на неговите политически задължения, и който го втрещил най-много, бил:

“Наистина ли Кирил Петков и Асен Василев са същите като Бойко Борисов”? Той е бил в резултат на изказванията на Бойко Борисов.

На въпрос от май до август как са договаряни и купувани количествата газ, Сабрутев не можа да каже.

Според депутата от “Промяната” частта от изказването на Борисов, че “през посредниците Кирил Петков и Асен Василев са изсмукали стотици милиони” е достигнала до изключително много хора и е създала лошо впечатление, защото е думата изсмукали е възприета като “откраднали”.

Следващото заседание по делото Петков срещу Борисов ще е на 20 февруари от 14.00 часа, обяви съдийката Велислава Няголова.

Днешното заседание приключи с разпита на тримата свидетели на Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts