| | | |

Депутат от ДБ истеряса: Руснаци и китайци могат да хакнат метрото

Опасност метрото и системата на градския транспорт да бъдат хакнати видя депутатът от “Демократична България” Божидар Божанов.

Той бе министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.

Опасността идва от китайски камери за видеонаблюдение в транспорта и руски валидатори на билетите в метрото, подозира Божанов.

Според него и двете фирми, които са доставили камерите и валидаторите, имат известни вече проблеми с информационната сигурност.

А в същото време градския транспорт на столицата е част от системата на националната сигурност, разясни Божанов на личната си страница във фейсбук

снимка Архив

Ето какво пише Божанов

В столичния градски транспорт има китайски камери за наблюдение, като избраният производител има история с уязвимости.

В метрото пък са сложени валидатори, произведени в Русия.

Ако са взети необходимите мерки, това не би следвало да е проблем, но за да сме сигурни, че няма да има неоторизиран достъп до видеонаблюдението и до данните от валидаторите, изпратих въпрос до ДАНС (чрез министър-председателя), с което питам дали да направили проверки и препоръки в столичния градски транспорт и дали тези препоръки са били отразени.

Транспортът е част от стратегическите дейности по Постановление 181 на Министерския съвет и ДАНС следва да имат актуален поглед върху него.

В политическата буря не трябва да изпускаме и детайлите по мрежовата и информационна сигурност на обществените институции.

Въпросите на депутата все още не са изведени в системата на Народното събрание.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts